Belföld

A német RWE belépne a magyar gázpiacra

És ez állítólag nem tetszik Orbán Viktornak. A gáz-nagykereskedelem jelentős részét a miniszterelnökhöz közel álló nagyvállalkozók birtokolják.

“Vizsgálja a német RWE annak a lehetőségét, hogy a cég ismét megjelenjen a magyar gázkereskedelmi piacon” – nyilatkozta a Cinknek Boross Norbert kommunikációs igazgató. Az RWE szándéka a lap információi szerint szóba került Orbán és Angela Merkel február eleji budapesti megbeszélésén, és a kormányfő ezért jöhetett meglehetősen borús hangulatban a négyszemközti tárgyalás utáni sajtótájékoztatóra. “A németek ugyanis azt fontolgatják, hogy belépnek a piacra, amit fizikailag a vadonatúj szlovák–magyar gázvezetéken keresztül tehetnének meg. Amivel viszont kereszteznék a kormányfő érdekeit” – írja a Cikn.hu.

A magyar gáznagykereskedelem nagy részét az oroszokkal kötött hosszú távú államközi szerződések alapján intézik, de létezik a piacnak ezen felüli része is. Ezt évek óta a Fidesz-kormány által helyzetbe hozott, részben offshore hátterű MET tartja a kezében, nekik kedvező kormányrendeletekkel, az állami tulajdonú MVM asszisztálásával. A cégben tulajdonos a Mol, valószínűleg van benne orosz tőke is, a legnagyobb, 50 százalékos pakett pedig a hírek szerint az Orbán Viktorral jó viszont ápoló olyan vállalkozók kezében van, mint Garancsi István és a Csányi Sándor-szövetséges Nagy György.

Az RWE a szlovák-magyar vezetéken keresztül csatlakozna a magyar piachoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik