Nagyvilág

“Megtehetek bármit, hogy kiszedjem belőled azt, amit tudni akarok”

Guantanamo börtön (Guantanamo börtön)
Guantanamo börtön (Guantanamo börtön)

14 éve tartják fogva a világ egyik legszigorúbb fogolytáborában Mohamedou Ould Slahit. Most megjelent a naplója, amely felforgathatja a világ közvéleményét, hiszen minden eddiginél részletesebben ír a fogolytábor mindennapjairól.

 
 

“Megtehetek bármit, hogy kiszedjem belőled azt, amit tudni akarok” – a naplója szerint ezzel fogadta a kubai fogolytábor fegyőre Mohamedou Ould Slahit 2002-ben, amikor egy jordániai börtönből Guantanamóra szállították. Az Egyesült Államok kormánya szerint Slahi különféle módokon támogatta az al-Kaidát és részt vett észak-afrikai tagok toborzásában. Korábban a vádakról értesülve az akkor 32 éves mauritániai férfi feladta magát a hatóságoknál, ám nem sokkal később – tárgyalás nélkül – a világ legrettegettebb börtönében találta magát.

Mohamedou Ould Slahi fiatal korát Németországban töltötte. Húszéves volt, amikor 1990-ben a mudzsahedekhez csatlakozott, akik akkoriban a kommunista hatalom megdöntéséért harcoltak Afganisztánban. 1992-ben visszatért Európába és megszakította kapcsolatait a tálibokkal. 

A World Trade Center és más amerikai célpontok ellen elkövetett terrortámadások után mégis a titkosszolgálatok célpontjába került. Egy korábban meghiúsított, Millenium Spot (Milleniumi Összeesküvés) nevet viselő támadássorozattal kapcsolatban merült fel a neve, amely többek között Los Angeles nemzetközi reptere ellen irányult volna.

2002 augusztus 4-én érkezett Guantanamóra. Beszámolója szerint egy magánzárkába tették és az első 70 napon folyamatosan kihallgatták, miközben különféle kínzásokat alkalmaztak rajta.

“Bekötötték a szememet a rohadtak. Ütötték az arcomat, aztán megbilincseltek. Egy kisebb zsákot húztak a fejemre és egy csónakra tettek. Behajóztak velem a parttól néhány méterre és azt ordították: most kivégeznek” – számol be az első hetven nap egyikéről visszaemlékezésében.

Fotó: Europress/Joe Raedle

2005 nyarán az egyik őrtől kapott egy jegyzetfüzetet, amelybe elkezdte leírni az elfogása óta eltelt idő történetét. Végül három hónap alatt több mint 460 oldalt írt, ám a kormányzati szervek a legszigorúbb titkosítás alá helyezték a dokumentumot.

Hat év telt el addig, amíg Slahi két ügyvédje elérte, hogy a cenzúrázott változat nyilvánosságra kerüljön. Így 2012-ben részletek kerültek fel az internetre a 466 oldalas kéziratból és a teljes – cenzúrázott anyag – Larry Siemshez került, aki könyvbe szerkeszthette azt.

“Ez Guantanamo titkos világa” – fogalmaz abban a Guardianban megjelent írásban, amelyben a Slahi kéziratának nyilvánossá tételéért folytatott harc történetét írja le. 

A A The Guardian animációs videója, amelyet Mohamedou Ould Slahi naplója alapján készítettek

A brit portál a könyv megjelenése óta eltelt két napban sorra publikálja azokat az eseteket, amelyek Slahival a napló szerint megtörténtek Guantanamón: több esetben abúzálták, hamis leveleket kapott édesanyjától (aki írni sem tud), számtalanszor megverték és a megdöbbentő kínzások sora valószínűleg még nőni fog, ahogy az olvasók megismerik a könyvet.

A 14 éve fogságban lévő Mohamedou Ould Slahi ügyében most képviselői (a bátyja és két ügyvéd) azért küzdenek, hogy a habeas corpus jegyében bíróság előtt védhesse meg igazát. Azt mondják, a mai napig bíznak a férfi hazatérésében.

A képre kattintva ön is böngészheti Mohamedou Ould Slahi Guantanamón írt naplóját

Ajánlott videó

Olvasói sztorik