Nagyvilág

Bosznia “tele van terroristákkal”

Az országban körülbelül 3 ezer potenciális terrorista tartózkodik egy miniszter szerint. A balkáni állam a terrorizmus puskaporos hordója lehet.

Sredoje Novic polgári ügyekért felelős miniszter egy interjúban úgy fogalmazott, Bosznia-Hercegovinában óriási a terrorfenyegettség. A politikus – aki sok éven át az egykori Jugoszlávia titkosszolgálatának magas rangú tisztségviselője volt – hozzátette: még a politika szereplői között is akadnak olyanok, akik támogatják a terrorizmust. “A politikai struktúrában több olyan személy is van, aki nemcsak támogatója, hanem közvetlenül érintettje a potenciális terrorista rendszereknek” – mondta. Állítása szerint a boszniai hírszerzésnek már öt évvel ezelőtt voltak információi arra vonatkozóan, hogy szélsőségesek be akarnak szivárogni a politikába és a hatalmi szervekbe, de a hatóságok semmit nem tettek ennek megakadályozására. 

“Elérték céljuk, a hatóságok pedig szinte az ujjukat sem mozdították azért, hogy ezt megakadályozzák” – fogalmazott Novic, hozzátéve, hogy a boszniai biztonsági szervek vezetői félnek azoktól a szélsőségesektől, akik közel állnak a terroristákat kiképző országokhoz és azok kormányaihoz. 

A civil tárca vezetője hozzátette: a boszniai Tájékoztatási és Biztonsági Hivatal igazgatója is figyelmeztetett már arra, hogy az országban körülbelül 3 ezer potenciális terrorista tartózkodik. Novic szerint ez is bizonyítja, hogy Bosznia-Hercegovina “a terrorizmus puskaporos hordója”. Figyelmeztetett arra, hogy ilyen mérvű veszélyt lehetetlen szemmel tartani, illetve felügyelni, és aggodalmának adott hangot mondván, az országnak hamarosan komoly problémákkal kell majd szembenéznie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik