Nagyvilág

Merényletre készült Franciaországban öt csecsen

Őrizetbe vettek Franciaországban öt csecsen nemzetiségű orosz állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet készítettek elő.

Az öt férfit hétfő este a délkelet-franciaországi Béziers városában állították elő. A gyanúsítottaknál házkutatást is tartottak, amelyek során robbanószereket találtak. Yvon Calvet ügyész csak annyit mondott, hogy “a házkutatás során találtak dolgokat”.

Az egyik előállított személy Béziers-ben lakik, egy másik pedig feltehetően a közeli Montpellier-ben. A rendőrök először a másik három őrizetbe vett személy címét próbálják megtudni. Az I-télé francia hírtelevízió úgy értesült, hogy az előállítottak nem szerepelnek a titkosszolgálatoknak az iszlám radikálisokról nyilvántartott listáján.

A regionális újság viszont úgy tudja, hogy az egyik gyanúsítottat megfigyelés alatt tartotta a rendőrség, mert azt gyanítják, köze volt a montpellier-i egyetem campusán 2008. november 18-án végrehajtott robbantáshoz, amelyben hatan megsebesültek. A lap az ügyészségre hivatkozva azt is írta, hogy a nyomozás még az elején tart, és további előállítások várhatók.

Kedden bíróság elé állítottak négy férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fegyvereket és kocsit biztosítottak az egyik terroristának. 

Németországban pedig 13 helyszínen tartottak házkutatást egy iszlamista sejt elleni nyomozás során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik