Nagyvilág

Terror Párizsban: elhagyta az országot a túszejtő barátnője

Túszejtés Párizsban (párizs, túszejtés)
Túszejtés Párizsban (párizs, túszejtés)

Törökországban van Hayat Boumeddiene, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő, pénteken lelőtt iszlamista barátnője - tudatta szombaton az AFP francia hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A hírszolgálat által idézett források szerint nagyon valószínű, hogy Hayat Boumeddiene jelenleg Törökországban tartózkodik. A Le Figaro című napilap értesülései szerint viszont az is elképzelhető, hogy Amedy Coulibaly barátnője időközben Törökországból Szíriába utazott. Az ügyet jól ismerő források szerint a 26 éves nő még a párizsi terrortámadások előtt, az előző héten hagyta el Franciaországot, hogy Törökországon keresztül Szíriába utazzon.

A nevük elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselők arról számoltak be, hogy Coulibaly barátnője január 2-án Madridból Törökországból repült. “A biztonsági kamerák felvételei egyértelműek” – mondták. A török hatóságok most csütörtökön egy fiatal nőt láttak a szíriai határ közelében, aki hasonlít Hayat Boumeddiene-re.

A hatóságok nagy erőkkel keresik Hayat Boumeddiene-t a csütörtöki montrouge-i lövöldözéssel és a pénteki kelet-párizsi túszejtéssel összefüggésben. Ahogy arról ma már beszámoltunk, a nőt azzal gyanúsítják, hogy részt vett csütörtökön a montrouge-i lövöldözésben, amiben egy rendőrnő életét vesztette.

Francois Molins párizsi ügyész szombaton megerősítette, hogy a Charlie Hebdo elleni merényletet elkövető Kouachi-testvérek jól ismerték a Párizsban túszokat ejtő és Montrouge-ban lövöldöző Amedy Coulibalyt. A híváslisták alapján Coulibaly barátnője és Chérif Kouachi felesége tavaly több mint ötszázszor beszélt egymással telefonon. Kouachi feleségét, Izzana Hamydot már szerdán, a Charlie Hebdo elleni merénylet után őrizetbe vette a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik