Nagyvilág

Magyarország lehet az új Ukrajna

Az amerikai International Business Times emlékeztet arra, hogy Viktor Janukovics elüldözéséhez is az oroszokhoz való közeledés és a korrupció vezetett.

A korrupció és a magyar vezetés Oroszországhoz való közeledése állt a hét eleji országos tüntetések középpontjában, ami az egy évvel ezelőtti ukrán helyzetre emlékezteti az International Business Times szerzőjét. A portál szerint Magyarország ugyan stabilabb, mint Ukrajna és kevéssé valószínű, hogy erőszakos konfliktus robbanna ki a területén, de az erősödő kormányellenes tiltakozáshullám egy új színtere Oroszország és Európa szembenállásának.

A hétfői „Közfelháborodás Napján” előtérbe került Orbán Viktor oroszbarát kormányzása – véli a lap, emlékeztetve arra, hogy többször skandálták, hogy „Európa” és a tiltakozók arról beszéltek, hogy nem akarják, hogy Orbán Oroszország és Putyin elé taszítsa őket. A célok nagyban emlékeztetnek azokra, amelyeket a volt ukrán elnökkel, Viktor Janukoviccsal szemben fogalmaztak meg. Az elkergetett államfő tizenötmilliárd dolláros megállapodással köteleződött el az oroszoknak, miközben váratlanul elutasította az ország közeledését Európához. Ez a nyugatpárti ukránok körében felháborodást váltott ki, míg végül Janukovicsékat elsöpörték és helyükre nyugatbarát kormány kerülhetett, miközben végzetesen kettéosztódott az ország oroszpártiakra és nyugatpártiakra.

Az International Business Times felidézi, hogy Orbán korábban – Janukovicshoz hasonlóan – nem közeledett az oroszokhoz, sőt kifejezetten Európa felé fordultak, majd pálfordulást hajtottak végre a gazdasági és politikai haszonszerzés miatt. A Déli Áramlat gázvezeték és a paksi bővítés egyaránt növeli Magyarország energiafüggőségét az oroszoktól, ráadásul az orosz kölcsönből végrehajtott atomerőmű-beruházás miatt az államadósság is megugrik. Az elűzött ukrán államfő korábban hasonló megállapodás – egy tizenötmilliárd dolláros befektetési szerződés – miatt került a kritikák kereszttüzébe.

A magyar kormányon már nemcsak az európai államok, de Amerika is rajta tartja a szemét, ez akkor vált világossá, amikor hat magas rangú tisztségviselőt tiltólistára tett az Egyesült Államok külügyminisztriuma korrupció miatt. André Goodfriend budapesti ügyvivő nyíltan ki is mondta, hogy a korrupció a gyengülő demokrácia következménye, a kitiltást pedig Washington figyelmeztetésnek szánta.

Orbán maga erősíti meg a nyugati aggodalmakat azzal, hogy elismeri az orosz, török, kínai rendszereket, melyek szerinte „nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák és mégis sikeressé teszik a nemzeteket”.

A többi volt szocialista országhoz hasonlóan Magyarország is kelet és nyugat határán fekszik – írja a lap, elismerve viszont, hogy Janukoviccsal ellentétben Orbán meghátrálásra kényszeríthető, mint történt az az internetadó tervezetének kapcsán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik