Nagyvilág

A britek is rárepülnek az Iszlám Államra

Az Egyesült Királyság parlamentje elsöprő többséggel szavazta meg, hogy légicsapásokat mérjenek az Iszlám álam iraki állásaira – írja a BBC.

A hét órig tartó vita után az alsóház 524/43 arányban támogatta a katonai beavatkozást Irakban.

Korábban David Cameron felszólalása nyitotta meg a szünetéről rendkívüli ülésre visszahívott alsóház vitáját arról, hogy Nagy-Britannia bekapcsolódjon-e az Iszlám Állam nevű, Szíriában és Irakban előretörő szélsőséges dzsihádista milícia elleni nemzetközi hadműveletbe.

Megdöbbentő az Iszlám Állam brutalitása

Cameron felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy e hadműveletek “nem hónapokig, hanem évekig tartanak, és (Nagy-Britanniának) fel kell készülnie e hosszú távú kötelezettségvállalásra”.

A brit miniszterelnök szerint az Iszlám Állam olyan terrorszervezet, amilyennel a világnak még nem volt dolga. A csoport brutalitása “megdöbbentő”: a lefejezések mellett keresztre feszítések, a foglyok szemének kivájása, a fegyverként használt nemi erőszak és gyermekek lemészárlása is a módszerei között szerepel.

A szervezetnek ráadásul többmilliárd dolláros vagyona van, a legkorszerűbb fegyverek egész arzenáljához jutott hozzá, néhány hónap alatt Nagy-Britanniánál nagyobb területet hajtott ellenőrzése alá, és több millió dolláros bevételre tesz szert abból, hogy olajat ad el Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének – sorolta Cameron.

A brit kormányfő hangsúlyozta: London nem tervezi, hogy a légi hadműveletek mellett szárazföldi alakulatokat is bevessen Irakban. “Lesznek szárazföldi egységek, de azok iraki és kurd erők lesznek”, és Nagy-Britannia nekik kíván segíteni légiereje bevetésével.

Cameron elismerte ugyanakkor, hogy kizárólag légicsapásokkal nem lehet “felgöngyölíteni” az Iszlám Államot; ehhez átfogó stratégia kell, amelyhez szükség lesz egy jól kiépített iraki hadseregre, és egy jól működő iraki kormányra is.

A brit utcák biztonságát is védenék Irakban

A brit miniszterelnök szerint két fő oka van az Iszlám Állam felemelkedésének. Az egyik Aszad szíriai elnök, aki “a szélsőségesek toborzótisztjévé” vált azzal, ahogy saját népét mészárolja, a másik pedig az előző iraki kormány, amely nem volt hajlandó az egész iraki népet képviselni.

Cameron szerint azért szükséges a brit bekapcsolódás az Iszlám Állam elleni légi hadműveletekbe, mert Nagy-Britanniának olyan egyedi eszközei vannak, amilyenek a nemzetközi koalíció egyetlen más tagjának sincsenek. A kormányfő ezek közé sorolta a brit királyi légierő (RAF) számára kifejlesztett, Brimstone nevű precíziós levegő-föld rakétát, amilyenhez hasonló “még az Egyesült Államoknak sincs”. Ezzel a fegyverrel minimálisra lehet csökkenteni a polgári lakosság körében okozott veszteségek kockázatát – hangsúlyozta.

Nagy-Britanniának emellett egyedülálló felderítési és hírszerzési kapacitása van, valamint olyan magasan képzett professzionális katonái, akik alapos tapasztalatokat szerezetek az Egyesült Államokkal közösen végrehajtott hadműveletekben – mondta Cameron.

Az iraki kormány mellett Barack Obama amerikai elnök is személyesen kérte Nagy-Britannia bekapcsolódását az Iszlám Állam elleni, már folyó légi hadműveletekbe.

Nagy-Britanniának emellett saját érdekében is “kötelessége” részt venni a légicsapásokban, mert ezzel a brit utcák biztonságát is védi. Ez olyan feladat, amelyet nem lehet “alvállalkozásba kiadni más légierőknek” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik