Nagyvilág

„Mi bajotok nektek, magyaroknak? A ruszkik kétszer megszálltak titeket, mégis hisztek nekik”

Augusztus végén orosz csapatok átlépték az ukrán határt, megállítva Porosenko elnök által indított „terrorellenes" katonai hadműveletet, melyet az Ukrajna déli megyéiben kirobbant oroszbarát szeparatista felkelés leverésének érdekében indított. A harcokban több mint ezer ukrán katona esett el, a hadseregnek pedig fel kellett adnia több várost, többek között Ilovajszkot. Az ukrán külügy az incidenst „inváziónak" nevezte, s bár Porosenko bejelentette, hogy szeptember 3-án tűzszünetet kötött Putyin orosz elnökkel, folyamatosan dörögnek az ágyúk Mariupol körül. Az oroszok tagadják a részvételüket az egész konfliktusban, így azt is, hogy tűzszüneti megállapodás született. Jászberényi Sándor helyszíni riportja az ukrán frontról. Első rész.

Az ősz utolsó meleg napjai vannak Kijevben. A parkok tele vannak emberekkel, utcazenészek zenélnek saját erősítőiken ülve a sarkokon, miközben a szél hordja a barna faleveleket és a fák tövében összegyűlik az avar. A szép ukrán nőknek még kivillannak hosszú combjaik, ahogyan magas sarkú cipőikben végighaladnak a Krestyavik utcán a belvárosban, fiatalok ülnek a kávézók teraszán.

A Majdan tér – ahol februárban még patakokban folyt a vér a Viktor Janukovics elnök és az ukrán oligarchák ellen kirobbant forradalom alatt – most teljesen üres.

Nem állnak a közepén katonai sátrak, a gulyáságyúk kéményeiből nem száll fehér füst az ég felé. Nincsenek vodkától üveges tekintetű kozákok a tér bejáratánál, hogy belebámuljanak az ember arcába, miközben ellenőrzik a papírjait az ellenőrzőpontoknál, mert már nincsenek ellenőrzőpontok sem.  Eltűntek a kocsivasakból hegesztett tollas buzogányos fiúkkal együtt. 

Olyan, mintha nem lenne háború.  Csak a kávéházi beszélgetések emlékeztetnek arra, mi is zajlik pár száz kilométerrel délebbre. Meg persze azoknak az embereknek a virágokkal borított fényképei, akik a forradalom során haltak meg.

 „Hozzál Celoxot” – írta Mikhail Makaruk a Facebookon, amikor arról kérdeztem, mit hozzak Magyarországról. „Rengeteg Celoxra van szükség.”

Mikhailt még februárból ismerem, amikor a krími népszavazásról tudósítottam.  Akkor ismeretlen, felségjelzés nélküli fegyveresek egy csomó orosz páncélozott harci járművel felszerelkezve megszállták a félszigetet. Az ő segítségével jutottam be a népszavazásra, melynek során a Krím előbb független, majd orosz lett. Önkéntes aktivista volt, remek kapcsolatokkal az ultranacionalista ukrán politikai tömörülések, például a Právij Szektor felé. Most is önkéntes, remek kapcsolatokkal az ukrán önkéntes hadosztályokkal a frontvonalon.

.

A magam részéről fogalmam sem volt arról, hogy mi az a Celox, így rákerestem az interneten. Harci helyzetben használt véralvasztó kötszerről van szó, melyet a vérző sebbe kell belenyomni. Magyarországon nem találtam sehol, így üres kézzel érkeztem meg Kijevbe, hogy találkozzam Mikhaillal és megismerkedjem a szervezettel, ahol dolgozik. Hosszú távú terveim között az szerepelt, hogy beágyazásomat kérem valamelyik önkéntes ukrán hadosztályhoz és meg sem állok a frontig. Ehhez azonban engedélyek kellenek és persze a hadosztályparancsnokok jóváhagyása.

Miután megittam egy tormás vodkát a Majdanon, a Zsiljanszka utca felé vettem az irányt, ahol Mikhail civilszervezete működik, a Narodnij Til, melyet magyarra úgy fordíthatunk, hogy az „emberek hátvédei”.

A szervezet az egyik legnagyobb az országban, mely a lakosságnak a hadseregnek szánt adományait kezeli. Mivel az ukrán hadsereg képtelen a megfelelő modern felszereléseket biztosítani a katonák és az önkéntesek számára, ez a szervezet szerzi be a világon mindenhonnan a megfelelő ruházatot, gyógyszert és juttatja el a harcoló alakulatokhoz a frontra. A régi gyárépület udvarán, ahol az irodájuk található, ukrán rúnával díszített kocsik állnak, éppen pakolják beléjük a cuccokat. Többnek golyónyomok vannak az oldalán – annak dacára, hogy éjszaka indulnak a harcoló alakulatokhoz, gyakran támadják meg őket.

Mikhail a nyakamba borul, amikor meglát. Először találkozunk személyesen, eddig csak telefonon tartottuk a kapcsolatot. Megjelenésem általános feltűnést kelt az irodában, ahol a nap 24 órájában csomagolják az önkéntesek a frontra szánt holmikat.

„Mi bajotok nektek, magyaroknak?”

Ezt kérdezi egy szőke mosolygós nő egy pillanatra sem befejezve a katonai elsősegélycsomagok összeállítását.

„A ruszkik kétszer megszálltak titeket is, mégis elhiszitek a propagandájukat? Nem fasiszták vagyunk, ez egy honvédő háború.”

Anélkül, hogy belemennék a vitába, biztosítom, hogy mindent úgy szándékozom tudósítani, ahogyan történik, majd Mikhail odavezet az egyik önkénteshez.  Bár személyesen nem ismerem a férfit, ultraként mutatják be, akik a majdani harcok élvonalában álltak. Mivel eddig két forradalmat tudósítottam már végig életemben, nem lep meg a dolog. A forradalmak nehézlovasságai szinte mindenhol a világon a futballhuligánok. A rövid interjú során megtudom, hová is tűnt mindenki a Majdanról.

 „Nincs tűzszünet. Mindennap ágyúzzák az állásainkat és sok a sebesült” – mondja egy a frontról éppen visszatért Právij Szektoros férfi terepszínű ruhában. Az ötéves gyerekét tartja a kezében.

„Magyarországon magukat mindenki nácinak tartja.”

„Ne nácizzon le, én zsidó vagyok.”

Ebben maradunk. Megkér, hogy feltétlenül írjak az „iljovajszki mészárlásról”, mert ott volt.  Szeptember 2-án, a felségjelzés nélküli nehézpáncélosokkal hirtelen bekerített ukrán haderők feladták Iljovaszkot, szabad elvonulást kérve. A fehér zászlókkal elvonuló ukrán csapatokra tüzet nyitott az ismeretlen tüzérség. Sokan haltak meg.

„Persze mindannyian tudjuk, hogy ezek oroszok. A mi becsléseink szerint körülbelül 15 százalékban harcolnak csak ukrán állampolgárok a fronton, a többi mind külföldi” – mondja George Tuka, az önkéntes szervezet vezetője. Hosszasan beszélgetünk a szervezet munkájáról és a politikai helyzetről.

Miután lekapcsolom a kamerát, George felém fordul.

„Nem tudok segíteni, hogy el tudj menni a frontra, magyar.”

„Pedig le kellene fényképezni, ami ott történik.”

Hosszasan hallgat, majd az mondja:

„Igen, ezt mi is terveztük. Volt egy fiú, aki GoPro kamerát kért, hogy legyenek videóink. Megszereztem, itt a kamera.” 

Egy dobozhoz lép és egy gyári csomagolásban lévő kamerát emel ki.

„Ez a legjobb a piacon.”

„Igen. De sajnos meghalt, aki kérte. Te tudod ezt használni? Meg tudod mutatni a fiúknak, hogyan kell?”

„Meg. Feltéve, ha lemehetek a frontra.”

George telefonál, majd átadja a telefont. Az AZOV önkéntes hadosztály egyik tisztjével beszélek a kijevi főparancsnokságon. Abban maradunk, hogy menjek be elintézni a papírmunkát.

Olvasói sztorik