Gazdaság

Súlyos károkat okozhat az orosz embargó

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eljutatta a kormánynak összeállítását az orosz embargó hatásainak mérsékléséről - mondta Parragh László, az MKIK elnöke a Népszavának.

A lap hétfői számában megjelent interjúban az elnök elmondta, hogy megkérdezték az érintett cégeket – nemcsak Oroszországról, hanem Ukrajnáról is -, ez alapján készült az összeállítás. “Ezek után a kormánynak kell eldöntenie, hogy meddig megy el, annak függvényében, hogy mekkora politikai mozgástérrel rendelkezik” – tette hozzá.

A kormánynak nagyon szűkös a mozgástere, amiből sokat már ki is használt. A miniszterelnöknek az embargóval kapcsolatos álláspontja az EU-ban nem a többség véleményét tükrözi. “Szerintem a magyar kormányfő elment odáig, ameddig lehetett” – mondta a kamarai vezető, aki szerint fontos a kompenzáció hangsúlyozása, de ebből nem születik új piac.

A kamarai vezető úgy véli, az embargóra senki nem készült fel, ez egy politikai megoldás, amelynek befolyásolásához Magyarország kicsinek bizonyul.

Szerinte az embargónak három hatása lehet. Az elsődleges hatások közvetlenül azokat exportáló cégeket érintik, amelyeknek elvész a piaca. A másodlagos hatás az, hogy az európai piacokon részben visszaesnek a megrendelések, részben elkezdenek “bolyongani” áruk, lenyomva a hazai árakat. A harmadik – a leghosszabb távú hatás – a gazdasági növekedés visszaesése lehet, ami akár költségvetési kiigazítást is okozhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik