Gazdaság

Magyar áram mehet Ukrajnába

A Világgazdaság úgy tudja, a héten megindul a Magyarországról Ukrajnába történő villamosenergia-szállítás próbaüzeme.

Évtizedeken át mi importáltunk a hazai rendszer részeként az Ukrajnában, szigetüzemben működő burstini erőműből, most azonban fordult a kocka, mivel a piac mást diktál – írja a Világgazdaság. Az ügyben folynak „talán le is zárultak a miniszteri szintű egyeztetések” – fogalmaz a lap az ügyhöz közeli forrásra hivatkozva.

Ukrajnában eddig rendelet tiltotta a villamos energia behozatalát, ez most megváltozhat. Az európai áramárak ugyanis annyival csökkentek, hogy a szóban forgó erőműnek immár költséghatékonyabb megoldás lehet vásárolt árammal teljesítenie ellátási kötelezettségét ahelyett, hogy távolról, például Dél-Afrikából vásárolt szénből maga állítsa elő a terméket.

A lap szerint már a héten sor kerülhet az eddigivel ellentétes irányú szállítás tesztjére. A hazai gazdaságra kettős hatást gyakorolhat az ukrajnai import beindulása. Egyfelől megemelheti a helyi piaci áramárakat az extra kereslet, másfelől viszont többet termelhetnek az erőműveink. Sőt, akár kényszerpihenőn lévő blokkokba is újra élet költözhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik