Nagyvilág

Ukrajna: Timosenko indul a választásokon

Janukovics banditák államcsínyének nevezte a kijevi eseményeket, a parlament viszont leváltotta az elnököt és kiírta a választásokat. Julija Timosenkó szabadon távozott a börtönből, indul a választásokon. A legfrissebb hírek Ukrajnából.

22.30. Uniós politikusok üdvözlik Timosenko szabadulását

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte szombaton Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő szabadulását.

Barroso rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás.

Az Európai Bizottság részéről Viviane Reding alapjogi és igazságügyi biztos még kora délután adott hangot örömének, szintén a Twitteren. Azt írta: Julija Timosenko kiszabadulása új remény a demokráciának Ukrajnában. Később a délután folyamán még egy üzenetet tett közzé, amelyben hangsúlyozta: az, hogy Ukrajnában május 25-re, az európai választások idejére tűzték ki az előre hozott elnökválasztást, annak a jele, hogy Ukrajna jövője a társulás az Európai Unióval.

Szombat este szintén a Twitteren reagált az ukrajnai fejleményekre Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős, cseh tagja. Füle azt írta: történelmi nap a mai Ukrajna számára, a következő napokban pedig életbevágóan fontos megőrizni az egyensúlyt az igazságvágy valamint a kompromisszumkészség és az egység szellemisége között.

Martin Schulz kommünikéjében történelmi pillanatnak nevezi a volt miniszterelnök szabadon bocsátását mind Ukrajna, mind Európa számára.

“A változás beköszönt Ukrajnába. Tisztelet a békés tiltakozóknak, és arra kérek mindenkit, hogy őrizze meg a nyugalmat” – zárja közleményét Schulz, aki szerint Ukrajnában jelenleg a helyzet nagyon képlékeny.

Üdvözölte a volt ukrán kormányfő szabadon bocsátását Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke is, miután Timosenko pártja, a Haza (Batykivscsina) is a jobbközép, konzervatív pártokat tömörítő európai pártcsaládhoz tartozik. Daul szerint Timosenko mindenki számára a büszkeség és az inspiráció forrása a néppártban.

“Szabadulása óriási elégtétel, nem neki és családjának, hanem mindenkinek, aki hisz a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság európai Ukrajnájában” – fogalmaz közleményében a francia politikus, aki azt is közli, hogy a néppárt kiáll minden ukrán mellett, aki egy demokratikusabb, virágzó, európai Ukrajna híve.

21.25. Martonyi János üdvözölte Julija Timosenko szabadon bocsátását

A magyar külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy ez a fejlemény is hozzájárul a demokratikus, az emberi jogok és a jogállamiság elveit maradéktalanul tiszteletben tartó, gazdaságilag prosperáló és területileg egységes Ukrajna megszilárdulásához, amely az ukrán társadalom szabad döntésén és útválasztásán kell, hogy alapuljon.

21.10. Timosenko hősöknek nevezte a tüntetőket, Janukovics felelősségre vonására szólított fel

A tüntetőket hősöknek nevezve a tiltakozások folytatására, valamint Viktor Janukovics elnök felelősségre vonására szólított fel szombat este a kijevi Függetlenség (Majdan) téren a több tízezres tömeg előtt mondott beszédében Julija Timosenko, az ukrán ellenzék aznap szabadon engedett vezéralakja, aki kerekes székben ülve szólt a Janukovics hatalomból való távozását követelő demonstrálókhoz.

“Hősök vagytok, ti vagytok a legjobb dolog Ukrajnában” – mondta felfokozott hangvételű felszólalásában. A tüntetőket arra buzdította, hogy maradjanak a téren, és tartsanak ki a végsőkig. Úgy fogalmazott, el kell érni, hogy Janukovics a tiltakozások helyszínére, a Majdanra menjen.

20.50. Washington elkötelezett a pénteki kijevi megállapodás végrehajtása mellett

Az orosz külügyminisztérium szombati közlése szerint John Kerry megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét az ukrajnai válság rendezéséről Kijevben előző nap aláírt megállapodás végrehajtása mellett és ígéretet tett arra, hogy Washington mielőbb él a rendelkezésére álló eszközökkel, hogy befolyást gyakoroljon az ellenzékre.

Moszkvában közölték, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon felhívta amerikai kollégáját és arról tájékoztatta, hogy Moszkva szerint Ukrajnában erősen romlott a helyzet amiatt, hogy az ellenzék vagy nem képes, vagy nem akarja az általa elfogadott pénteki megállapodást végrehajtani.

Az orosz külügyminiszter nehezményezte, hogy a szerinte “törvényellenes szélsőséges csoportok nem hajlandóak letenni a fegyvert és gyakorlatilag ellenőrzésük alá vonják Kijevet, miközben az ukrán parlamentben ülésező ellenzéki vezetők ezt elnézik nekik”.

Szergej Lavrov emlékeztette John Kerryt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő Barack Obama amerikai elnökkel ezt a témát részletesen megvitatta pénteki telefonbeszélgetésük során. Az orosz államfő felszólította Obamát, hogy “minden tőle telhetőt tegyen meg az ukrajnai radikálisok törvénytelen cselekedeteinek megakadályozására és a folyamatok alkotmányos mederbe terelésére” – tájékoztatott az orosz külügyminisztérium.

20.45. Nyolcvankettőre emelkedett a kijevi összecsapások halálos áldozatainak száma

Az ukrán egészségügyi tárca közleménye szerint szombat estig 622 ember fordult orvosi segítségért, közülük 405-öt vittek kórházba.

20:30 – Amerika üdvözli a döntést

A Fehér Ház üdvözölte Timosenko szabadon engedését és a kijevi fejleményekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy azok közelebb vihetnek az erőszak beszüntetéséhez, az alkotmányos változáshoz és az előrehozott választások megtartásához. A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok együttműködik szövetségeseivel és Oroszországgal egy erős és demokratikus Ukrajna támogatásában

20:25 – “Ti vagytok a legjobbak!”

“Ha tudnátok, hányszor akartam itt lenni veletek és hányszor meg akartam szorítani a kezeteket, nektek, akik küzdöttetek és nem adtátok fel. Ti vagytok a legjobbak, éljen Ukrajna!”

Mondta Julija Timosenko, közeledve a Függetlenség teréhez, ahol már több tízezren ember várja– írja a BBC.

20:00 – A nap legmeghatóbb képe Ukrajnából

A börtönből ma szabaduló Julija Timosenko hosszú idő után újra megölhetette lányát.

Kép: Twitter

Ez történt Ukrajnában szombaton – röviden

– A tüntetők szombatra virradóra teljes ellenőrzésük alá vonták egész Kijevet, beleértve a kormányzati negyed épületeit, a belügyi csapatok elhagyták a fővárost, és visszatértek laktanyáikba.

– Állítólag egy krimi különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal.

– A Vitalij Klicsko vezette ellenzéki Ütés (UDAR) párt Viktor Janukovics lemondását követelő határozati javaslatot terjesztett parlament elé.

– Az ukrán parlament határozatot fogadott el a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről az elnök jóváhagyása nélkül.

– Janukovics hollétével kapcsolatosan továbbra ellentmondásos hírek érkeznek. A legfrissebb információk szerint Harkivban van és tévébeszédre készül.

– Olekszandar Turcsinov, az ellenzéki Haza párt egyik képviselője bejelentette, hogy az ukrán kormány tagjainak többsége elhagyta munkahelyét és ismeretlen helyre távozott, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás. A politikus megválasztották a parlament új elnökévé, majd megbízták a kormány vezetésével az új kabinet létrejöttéig.

– Egyes hírek szerint Fehéroroszországba szökött Vitalij Zaharcsenko volt belügyminiszter, akit az ukrán parlament pénteken mentette fel azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért.

– Kiengedték a börtönből Julia Timosenkót, Janukovics pártja “terror közepette elfogadott” törvényekről beszél. Az elnök is üzent: puccsnak nevezte az eseményeket, nem mond le, küzdeni fog.

-A parlament leváltotta Janukovicsot, kiírták a választásokat, amin Tomosenko is indul.

19:55 – “Vége Janukovics kormányzásának”

Legalábbis Alekszej Puskov, az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnöke szerint, aki a Twitteren azt írta, hogy Janukovics Kijev melletti “rezidenciájára bárkit beengednek, ő elmenekült, az őrség elmenekült, a személyzet szétszéledt. Az elnök működésének sajnálatos vége (ez)”.

19:30 – Megérkezett Kijevbe Timosenko

A volt ukrán kormányfő néhány órával korábban nyerte vissza szabadságát. Már a fővárosban van. A helyszíni jelentések szerint a repülőgép a kelet-ukrajnai Harkivból a kijevi Zsuljani repülőtéren landolt Timosenkóval a fedélzetén.

A politikus várhatóan beszédet mond a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén, ahol ennek hírére gyors ütemben kezdtek gyülekezni az emberek, és már türelmetlenül várják a börtönből szabadult ellenzéki vezetőt.

Timosenko a szabadulása után
Kép: MTI / EPA / Szerhij Kozlov

18:15 – Nem tudni, hol van Janukovics

Ellentmondásos hírek jelentek meg Viktor Janukovics hollétéről: az egyik ukrán televízió szombaton meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról adott hír, hogy az ukrán elnök Oroszországba repült, más források szerint viszont nem sikerült elhagynia az országot, a határőrök feltartóztatták és most Donyeckben van.

Olekszandr Turcsinov házelnök közben bejelentette, hogy a Donyeck megyei hatóságok az ukrán-orosz határon feltartóztatták Viktor Psonka leváltott főügyészt és Olekszandr Klimenko jövedéki és adóügyi minisztert, akik fegyveres testőrök kíséretében próbálták elhagyni Ukrajnát.
Az ukrán határszolgálat pedig megerősítette, hogy elhagyta az országot és Oroszországba távozott Viktor Janukovics elnök két hű embere, Mihail Dobkin, a harkivi adminisztráció vezetője, valamint Hennagyij Kernesz, a kelet-ukrajnai város polgármestere.

18:33 – A zsákmányolt fegyverek beszolgáltatására szolítottak fel

A rendőrségi épületek szerdai ostroma során zsákmányolt lőfegyverek beszolgáltatására szólította fel Lemberg (Lviv) lakosságát a város alpolgármestere.

Olekszandr Rugyak mindenkit arról biztosított, hogy nem vonják felelősségre, ha önként visszaadja a nála lévő fegyvert. Elmondása szerint ez a városházán kialakított speciális ablaknál tehető meg, ahol senkitől nem fogják kérdezni, hogyan került hozzá a fegyver – adta hírül szombaton a zaxid.net lembergi hírportál.

Az elöljáró azt is közölte, hogy eddig két rendőrségi oldalfegyvert szolgáltattak vissza. A lembergi rendőrség korábbi közlése szerint a főkapitányság és a kerületi őrsök épületeinek elfoglalásakor a tüntetők 1189 lőfegyvert kaparintottak meg, de egy részüket röviddel az ostrom után sikerült visszaszerezni a rendvédelmi szervek munkatársainak.

18:28 – Cáfol a lengyel külügy

A lengyel külügyminisztérium szombaton cáfolta azt a kijevi közlést, miszerint Kijevbe érkezett a tárca irányítója, Radislaw Sikorski.

“Nem felel meg a valóságnak, hogy Kijevben, vagy Ukrajnában tartózkodik Sikorski külügyminiszter. Ezt határozottan cáfolom” – közölte a külügyi tárca szóvivője.

Délután az UNIAN ukrán hírügynökség jelentette, hogy Kijevbe, az ukrán parlament ülésére érkezett Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, valamint Eric Furnier, a francia külügyminisztérium európai főosztályának vezetője.

18:26 – Uniós politikusok üdvözlik Timosenko szabadulását

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte szombaton Julija Timosenko szabadulását.

Barroso rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás. Martin Schulz kommünikéjében történelmi pillanatnak nevezi a volt miniszterelnök szabadon bocsátását mind Ukrajna, mind Európa számára.

17:58 – Nagy-Britannia és Németország egyesítik erőiket

A brit és a német külügyminiszter megállapodott arról, hogy egyesítik erőfeszítéseiket az új ukrán hatalom támogatása érdekében. “Frank-Walter Steinmeirrel megállapodtunk abban, hogy támogatjuk Ukrajna új kormányát” – jelentette be Londonban William Hague brit külügyminiszter. A felek erőfeszítéseket tesznek arra is, hogy “meggyőzzék a Nemzetközi Valutaalapot a Kijev számára olyannyira szükséges pénzügyi segítségnyújtásról” – tette hozzá Hague.

17:30 – Indul a választásokon Timosenko

Szabadon engedését követően nem sokkal Julija Timosenko ellenzéki politikus bejelentette, hogy indul a május 25-re előre hozott elnökválasztáson.

Kerekesszéken hagyta el a börtönt Timesenko.

17:10 – Elengedték Timosenkót

Több mint két és fél év után visszanyerte szabadságát, távozott a harkivi kórházból Julija Timosenko volt ukrán kormányfő. Lánya társaságában hagyta el az épületet, egyelőre nem tudni biztosan, hogy hová megy: édesanyjához Dnyipropetrovszkba, vagy Kijevbe. Egyes források szerint a fővárosba, a Függetlenség (Majdan) térre tart.

Timosenko autója nem tud haladni az ünneplők tömegétől. forrás: Twitter

17:04 – Az orosz külügyminiszter az ukrán ellenzéket hibáztatja

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter német, francia és lengyel kollégájával szombaton folytatott telefonbeszélgetésében súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az ukrán ellenzék nem teljesíti az ukrajnai politikai válság rendezéséről pénteken Viktor Janukovics elnökkel aláírt megállapodást.

“Az ellenzék nemcsak hogy nem teljesítette egyetlen kötelezettségét sem, de újabb követelésekkel áll elő. A fegyveres szélsőségesek és pogromisták vezette ellenzék cselekedetei közvetlen veszélyt jelentenek Ukrajna szuverenitására és alkotmányos berendezkedésére” – hangoztatta az orosz külügyminiszter. Felszólította Németországot, Lengyelországot és Franciaországot, hasson oda, hogy az ukrán ellenzék azonnal teljesítse a február 21-i megállapodást.

“Ideje felhagyni a nemzetközi közvélemény félrevezetésével és úgy tenni, mintha a mostani Majdan (a kijevi főtéren tüntetők) az ukrán nép érdekeit képviselné” – vélte Szergej Lavrov.

16:41 – Mesterlövészt kényszerítettek térdre

A Majdan téri tüntetők térdre kényszerítettek egy mesterlövészt a lelőtt és meggyilkolt áldazatokra emlékeztető virágok és mécsesek előtt.

Kép: Twitter

16:20 – Janukovicsot leváltották

Az ukrán parlament leváltotta Viktor Janukovics elnököt, május 25-ére pedig kiírták a választásokat. A 450 tagú törvényhozás a határozatot 328 támogatószavazattal fogadta el. A szavazáskor 334 képviselő tartózkodott az ülésteremben. A parlament Valentin Nalivajcsenkót az Ütés (UDAR) párt képviselőjét bízta meg az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), Volodimir Zamant a védelmi minisztérium tevékenységének parlamenti felügyeletével. Utóbbi a héten mondott le vezérkari főnöki tisztéről, mert nem volt hajlandó teljesíteni Viktor Janukovics elnök utasítását arra, hogy a hadsereg kapcsolódjon be a belpolitikai válság rendezésébe.

15:35 – Timosenko repül

Két-három órán belül szabad Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök – közölte annak a harkivi kórháznak a képviselője, ahol a volt kormányfőt kezelik. Jelenleg a kiengedésével kapcsolatos adminisztratív teendőket végzik. Arra a kérdésre, hova megy, Timosenko csak annyit válaszolt: „repülni fogunk”. A helyi média arról számolt be, hogy a harkivi repülőtérre két órán belül repülőgépet várnak, amely fedélzetére veszi Julia Timosenkót.

15: 21 – Banditák, államcsíny – Janukovics üzent

Viktor Janukovics ukrán elnök a kijevi eseményeket banditák államcsínyének minősítette. Kijelentette, hogy a parlament által hozott törvények illegitimek, ő pedig Ukrajna területén maradva mindent megtesz azért, hogy az ország ne szakadjon szét.A Harkivban tartózkodó Janukovics az 1930-as évek Németországához és a nácik hatalomra kerüléséhez hasonlította az Ukrajnában jelenleg tapasztalható helyzetet. Bővebben itt >>>

15:00 A belügy fegyveresei kimaradnak

Négy ukrajnai belbiztonsági szolgálat – köztük a Berkut különleges rendőri egység – vezetői kijelentették a kijevi parlamentben, hogy nem avatkoznak be a konfliktusba. Hasonló ígéretet tett a hadsereg ejtőernyőseinek, az Alfa különleges egységnek és a katonai hírszerzésnek a vezetője is.

14:28 – Timosenko maradt a börtönben

A korábbi hírekkel ellentétben egyelőre még nem engedték szabadon Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnököt. Az ukrán parlament pár órával korábban határozatot fogadott el az ellenzék vezéralakjának szabadon bocsátásáról. Pártjának egyik szóvivője ez után nem sokkal bejelentette, hogy Timosenko már szabad, később azonban szavait megváltoztatva azt közölte a hírügynökségekkel, hogy a politikust még nem engedték ki.

14:15 – Janukovics pártja a terrorról

Az ukrán államfő pártjának harkivi kongresszusa olyan határozatot fogadott el szombaton, amely kétségbe vonja a “terror közepette” elfogadott kijevi parlamenti döntések legitimitását. A Vadim Kolesznicsenko parlamenti képviselő által felolvasott határozat szerint “az elmúlt napok eseményei Ukrajna fővárosában, Kijevben a központi hatalmi szervek bénultságához és az ország destabilizálásához vezettek”, az ellenzék pedig nem teljesítette a válság rendezését célzó pénteki megállapodást.

13:54 – Kiengedték Timosenkót

Szabadon engedték szombaton Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnököt – jelentette az ukrán média, amely szerint már megérkeztek Harkivba a politikus hozzátartozói.

Timosenko szabadon engedése előtt körülbelül egy órával fogadott el az ukrán parlament határozatot a politikus szabadlábra helyezéséről. Timosenkót 2011-ben ítélték el hét év börtönbüntetésre az Oroszországgal kötött, Ukrajna számára előnytelen gázszerződés miatt, de az ellenzék és az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette az ítéletet.

13:06 – Timosenko szövetségese vezeti a kormányt

Olekszandar Turcsinovot, az ukrán parlament szombaton megválasztott új elnökét bízta meg a kormány vezetésével egy új kabinet létrejöttéig a Rada.

Olexandar Turcsinov parlamenti beszédében a koalíciós kormány mihamarabbi létrejöttéért szállt síkra. “Azzal fordulok az összes képviselői frakcióhoz, csoporthoz, független képviselőhöz, hogy az alkotmány helyreállítása nyomán azonnal lássunk hozzá a koalíciós kormány megalakításához” – hangoztatta.


MTI

12:58 – Begyűjtik a fegyvereket Lembergben

Hatósági emberek és civil aktivisták szombaton Lembergben (Lviv) elkezdték a megmaradt fegyverek begyűjtését és biztonságba helyezését az ukrán belügyi csapatok helyi laktanyájában, amelyet szerda éjjel ostromoltak meg és gyújtottak fel tüntetők.

A belügyi laktanyában eredetileg 1,8 ezer lőfegyvert és 1,5 millió darab töltényt tároltak. A fegyverek nagy része megsemmisült a gyújtogatásban, amikor az objektumot 10 ezer tüntető rohanta meg. A Lemberg egész területére kiterjedő szerda éjjeli zavargások során a tüntetők minden hatósági és rendvédelmi intézményt elfoglaltak, többet közülük felgyújtottak. A megmozdulásoknak nem volt halálos áldozata a városban.

12:56 – Nem kell az elnök Timosenko szabadon engedéséhez

Az ukrán parlament Julija Timosenko bebörtönzött miniszterelnök szabadlábra helyezéséről fogadott el szombaton határozatot, amelyet 322 képviselő támogatott. A határozatot nem kell jóváhagynia az ukrán államfőnek.

Timosenkót 2011-ben ítélték el hét év börtönbüntetésre az Oroszországgal kötött, Ukrajna számára előnytelen gázszerződés miatt, de az ellenzék és az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette az ítéletet.

Az ukrán parlament szombaton felmentette Viktor Psonka főügyészt. A szavazás után Alekszandr Turcsinov újonnan megválasztott parlamenti elnök közölte, hogy Psonka napok óta nem jelent meg a munkahelyén.

12:48 – Ellenzéki politikus a belügy élén

Arszenyij Avakovot, az ellenzéki Haza párt képviselőjét, Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő egyik közeli munkatársát választotta az ország új belügyminiszterének az ukrán parlament szombaton. Avakov kinevezését a 324 jelen lévő képviselőből 275 támogatta.

12:44 Visszatérés 2004-hez

Az ukrán parlament határozatot fogadott el a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről az elnök jóváhagyása nélkül. A határozat kimondja, hogy a dokumentum érvényét veszíti, mihelyt Viktor Janukovics államfő aláírja a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről szóló törvényt, amelyet pénteken szavazott meg a parlament.

Az ukrán parlament a 2004-es narancsos forradalom után módosította az alkotmányt, korlátozva az elnöki jogköröket, de 2010-ben az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a módosításokat.

12:40 – Ne szakítsák szét az országot!

A szakadár megnyilvánulások megengedhetetlenségéről szóló határozatot fogadott el az ukrán parlament szombaton. Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza párt frakcióvezetője a határozat elfogadását azzal hozta összefüggésbe, hogy az ukrán belbiztonsági szolgálat arról tájékoztatott, “egyes politikusok megpróbálják megteremteni a szakadár közhangulat táptalaját”. Arra figyelmeztetett, hogy az ország szétesésére irányuló bármilyen kísérlet bűnténynek minősül.

12:22 – Előkerült Janukovics, tévébeszédre készül

Viktor Janukovics ukrán államfő Harkivban van, ahol a nap folyamán találkozik választóival és megjelenik a helyi tévében – mondta szombaton az államfő Kijevben tartózkodó tanácsadója, Anna Herman.

Eddig ellentmondásos hírek érkeztek az államfő hollétéről, aki péntek éjjel hagyta el Kijevet, állítólag azért, hogy Harkivban részt vegyen pártja délkelet-ukrajnai szervezeteinek kongresszusán, de azóta senki se látta. A harkivi repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép.

Különféle értesülések jelentek meg az elnök terveiről is, így a Versziji című orosz hírportál úgy tudja, hogy Janukovics le fog mondani, de előtte katonai segítséget kér Oroszországtól. A The Financial Times című brit pénzügyi napilap megszólaltatott egy névtelenül nyilatkozó magas rangú moszkvai kormányilletékest, aki szerint Oroszország kész lenne háborúba bocsátkozni a krími térségért, és megvédeni az ottani oroszajkú lakosságot.

12:00 – Új elnököt választott a parlament

Olekszandar Turcsinovot, a bebörtönzött egykori miniszterelnök, Julija Timosenko közeli szövetségesét választották az ukrán parlament elnökévé szombaton. Turcsinovra, a Haza párt politikusára 288 képviselő adta voksát. Az ukrán parlament 450 fős, de a szavazáson a kormányzó Régiók Pártja képviselőinek csak töredéke vett részt.

11:00 Ezt élik át a kárpátaljai magyarok

Megkezdődött az alapvető élelmiszerek felvásárlása, a lakosság menti a pénzét, de menekültáradattól nem kell tartani. Sem a magyarok ellen, sem más nemzetiség ellen nincsenek a régióban támadások, a tüntetők előre köszönnek a tévé magyar tudósítóinak – derül ki kárpátaljai magyarok beszámolóiból. Bővebben itt >>>

10:32 Klicsko: Janukovics elment, csak az előrehozott választás maradt

“Ma (Janukovics) elhagyta Kijevet. Ukránok millió számára az egyetlen lehetőség az előre hozott elnökválasztás megrendezése május 25-ig” – közölte szombaton Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető a parlament rendkívüli ülésén, amelyen az ellenzék Janukovics lemondását követelő határozatát vitatják meg.

Janukovics holléte nem ismeretes, korábbi közlések szerint az északkelet-ukrajnai Harkivba utazott, ahol pártjának tagjai tanácskoznak. Rezidenciája az ukrán főváros közelében üres, őrök sem őrzik, az újságírók ki-bejárkálnak médiajelentések szerint.


Fotó: Europress Fotóügynökség

10:20 – A fegyverraktárakat védik Kárpátalján

Ivan Vaszilcjun ezredes, a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint mozgósítanák a hadsereg Kárpátalján állomásozó egységeit. Közölte: minden a megszokott rendben, a terveknek megfelelően zajlik, nem lépett életbe semmilyen rendkívüli parancs, de megerősítették a fegyverraktárak védelmét.

Arra a hírre reagálva, hogy Kárpátalján többen katonai behívót kaptak, a parancsnok kifejtette: ebben nincs semmi rendkívüli, hiszen az ukrán hadügyminisztérium a sorkatonai szolgálat megszüntetését – az előzetes tervekkel szemben – még a múlt év októberében 2017-re halasztotta – derül ki az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap szombaton cikkéből.

10:02 – Leléptek az ukrán kormánytagok

Az ukrán kormány tagjainak többsége elhagyta munkahelyét és ismeretlen helyre távozott, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás – jelentette be szombaton a parlamentben az ellenzéki Haza párt egyik képviselője.

Olekszandar Turcsinov szerint ilyen körülmények között a parlamentnek kötelessége átvállalnia a teljes felelősséget az ország helyzetérért, azonnali hatállyal hozzá kell látnia a hatalmi jogkörök gyakorlásához. Turcsinov arra tett javaslatot, hogy a parlament nevezzen ki ügyvezető kormányfőt és belügyminisztert.
Közben indoklás nélkül benyújtotta lemondását Igor Kaletnik parlamenti alelnök – ezt a törvényhozás másik alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij jelentette be.

Videó – “nyugodt” reggel Kijevben

09:54 Nem tetszik a rendőri ellenőrző posztok felállítása a nacionalista pártnak

Ellenzi a rendőri ellenőrző posztok felállítását a kárpátaljai hágókon a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt. Közleményük szerint nem világos, hogy kinek az indítványára és milyen célból történik az intézkedés, mert a Lemberg (Lviv) és Ivano-Frankivszk megyei aktivisták már régen létrehozták saját ellenőrző posztjaikat. Kárpátalja tehát teljes biztonságban van, így az ellenőrzés megszervezése az emberi erőforrás puszta elfecsérlése.

A Szvoboda párt tagjai óvatosságra intenek az ellenőrző pontok felállításával kapcsolatban, mert – mint a nyilatkozat fogalmaz – ez “a vidék autonómiájának megteremtésére irányuló közvetlen kísérletet jelenthet, ami nagyon veszélyes lépés az országban uralkodó bonyolult társadalmi-politikai helyzetben.” A kárpátaljai rendőrség pénteken jelentette be, hogy megerősített ellenőrző posztokat állít fel a Kárpátok hágóin rendőrök és civil aktivisták részvételével.

09:50 – Beteg a parlament elnöke, hiányzik a kormányzó párt

Benyújtotta lemondását szombaton Volodimir Ribak ukrán parlamenti elnök – jelentette a kijevi média. Az UNIAN hírügynökség szerint Ribak nem jelent meg szombat reggel a törvényhozás ülésén, a parlament alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij pedig arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az elnök közleményben jelentette be: lemond tisztségéről, döntése betegségével, illetve gyógykezelésével függ össze.

A parlament szombati üléséről gyakorlatilag hiányzik a kormányzó Régiók Pártja, 185 képviselője közül csak 23-an vannak jelen az ülésteremben.

09:46 – Klicskóék Janukovics lemondását követelik

Az ukrán államfő lemondását követelő határozati javaslatot terjeszt szombaton az ukrán parlament elé a Vitalij Klicsko vezette ellenzéki Ütés (UDAR) párt. Ezt a párt szóvivője, Okszana Zinovjeva jelentette be szombat reggel. A határozat lehetővé teszi a parlament számára az előre hozott választás kiírását – tette hozzá.

Közben az Interfax hírügyökség úgy értesült, hogy Viktor Janukovics szombatra virradóra mégis megérkezett a kelet-ukrajnai Harkivba, ahol pártjának délkelet-ukrajnai szervezetei tartanak kongresszust. Az államfő péntek éjjel hagyta el Kijevet, de reggel a harkivi repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép.

08:58 – Megvan, kik lövöldöztek a tüntetőkre

Egy krimi különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal; a kommandós egységet személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre – közölte Hennagyij Moszkalj, a parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője, akit szombaton idézett az UNIAN hírügynökség.

Moszkalj szerint erről szóló bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába. Az osztag az ukrán belügyi csapatok krimi igazgatóságának alárendeltségében áll, és Szerhij Aszavaljuk ezredes a parancsnoka. A kommandó fegyvereseiről videofelvételeket készítettek újságírók, és felvették a rendőrségi rádiófrekvencián elhangzott beszélgetéseiket is.

A belügyi csapatok parancsnoksága 80 darab angol gyártmányú mesterlövész-fegyvert szerzett be az osztagnak – közölte Moszkalj, aki arra kérte az ukrán főügyészt, hogy indítson nyomozást az ügyben.

Videó – Az egyik legdurvább kisfilm a kijevi pokolról Vigyázat, +18-as, felkavaró képsorok!

07:12 – Fehéroroszországban a vérontás felelőse?

Fehéroroszországba szökött állítólag Vitalij Zaharcsenko leváltott ukrán ügyvezető belügyminiszter – jelentette szombat reggel az UNIAN ukrán hírügynökség. Zaharcsenko szökéséről Tetjana Mokridi ellenzéki aktivista tájékoztatott a Facebook közösségi portálon.

Előzőleg Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, a Majdan “ellenállási” parancsnoka is azt mondta: olyan információi vannak, hogy a belügyminiszter kísérletet tesz az ország elhagyására. Az ukrán parlament pénteken mentette fel Zaharcsenkót azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Az ügyvezető belügyminiszter túllépte hatáskörét, törvénytelen, alkotmányellenes parancsokat adott, amelyek emberek halálához vezettek.

07:02 Tüntetők “kezén” a kormányzati negyed

Az UNIAN hírügynökség szerint Parubij a kijevi központi téren elhelyezett emelvényről tájékoztatta a tüntetőket arról, hogy mely ellenzéki csoport melyik kormányzati épület “védelmét” látja el. Bejelentette azt is, hogy mostantól a tüntetők ellenőrzése alá vonják az egész fővárost.
Parubij azt üzente a rendőröknek, hogy csatlakozhatnak a kormányzati negyedben járőröző ellenzékiekhez, mindnyájan átállhatnak a tiltakozók oldalára, de ki kell tűzniük világoskék-sárga szalagot (ezek az ukrán nemzeti lobogó színei).

Az Ukrajnát sújtó belső válság rendezését célzó megállapodás aláírását követően is feszült maradt a helyzet Kijevben, a Függetlenség terén tüntető tízezrek szombatra virradóra sem tágítottak attól a követelésüktől, hogy Viktor Janukovics elnök azonnal távozzon a hatalomból.

Janukovics keletre menekült

Éjszaka súlyosabb incidensről nem érkeztek hírek, de a tüntetők még előző este ultimátumot adtak Janukovicsnak, amelyben fegyveres felkeléssel fenyegették meg, ha nem teljesíti követeléseiket.

A pénteken kötött megállapodással szombaton az ukrán parlament is foglalkozik. Janukovics ugyanakkor több értesülés szerint már nem tartózkodik a fővárosban, hanem politikai “fellegvárába”, Harkivba utazott a Régiók Pártjának kongresszusára. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség mindazonáltal úgy értesült, hogy a Janukovicsot szállító repülőgép szombat reggelig nem érkezett meg a kelet-ukrajnai városba. Bővebben itt >>>

Ukrajnában tartanák a vezetőket

A tüntetők egyik portálja éjszaka arról számolt be, hogy aktivistáik folyamatosan ellenőrzik a kijevi nemzetközi repülőtérre tartókat. Egyebek között azt kívánják megakadályozni, hogy a kormánypárt képviselői elhagyják az országot.

Az államfő és az ellenzéki vezetők között – nemzetközi közvetítéssel – született megállapodás egyebek között előre hozott elnökválasztásról és nemzeti egységkormány megalakításáról szól. A kompromisszumot, amelynek egyik célja az utcai feszültség mielőbbi enyhítése, vezető külföldi politikusok is üdvözölték, ugyanakkor egyöntetűen hangoztatták, hogy az abban foglaltakat gyorsan meg is kell valósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik