Nagyvilág

Janukovics nem mond le

Viktor Janukovics ukrán elnök a kijevi eseményeket banditák államcsínyének minősítette. Belügyi szolgálatok kijelentették, hogy nem avatkoznak az eseményekbe.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy a parlament által hozott törvények illegitimek, ő pedig Ukrajna területén maradva mindent megtesz azért, hogy az ország ne szakadjon szét. A Harkivban tartózkodó Janukovics az 1930-as évek Németországához és a nácik hatalomra kerüléséhez hasonlította az Ukrajnában jelenleg tapasztalható helyzetet. Egy helyi televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, még mindig ő Ukrajna törvényes elnöke. Azt is közölte, hogy egyelőre az ország keleti felében marad.

Eközben négy ukrajnai belbiztonsági szolgálat – köztük a Berkut különleges rendőri egység – vezetői kijelentették a kijevi parlamentben, hogy nem avatkoznak be a konfliktusba. Az erről szóló ígéretet a Berkut mellett a hadsereg ejtőernyőseinek, az Alfa különleges egységnek és a katonai hírszerzésnek a vezetője tette szombat délután.

A szombati megválasztása óta az ellenzéki Arszenyij Avakov által vezetett belügyminisztérium már korábban jelezte, hogy a Viktor Janukovics elnök lemondását követelő tüntetők oldalán áll.

Az ukrajnai eseményeket itt követheti percről-percre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik