Nagyvilág

Janukovics feláldozta a belügyminisztert

Az ellenzékkel történt megállapodás értelmében az ukrán parlament felmentette tisztségéből Vitalij Zaharcsenko ügyvezető belügyminisztert.

A képviselők szerint ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Az indoklás szerint túllépte hatáskörét, törvénytelen, alkotmányellenes parancsokat adott, amelyek emberek halálához vezettek.

A belügyminiszter menesztésére 332-en szavaztak. A 450 tagú parlamentben legalább 226 szavazatra volt szükség a belügyminiszter leváltásához.

Zaharcsenkót 2011 novemberében nevezték ki belügyminiszternek. Mikola Azarov volt miniszterelnök január végi lemondása után az egész kabinettel együtt már csak ügyvezető miniszter volt. Kijevben olyan híresztelések terjednek, amelyek szerint a politikus a szomszédos Fehéroroszországba menekült.

Az AFP egy névtelenségéhez ragaszkodó brüsszeli diplomáciai forrásra hivatkozva korábban azt írta, hogy Zaharcsenko az igazságügy-miniszterrel együtt szerepel azoknak az ukrán vezetőknek a listáján, akikkel szemben az Európai Unió büntetőintézkedéseket határozott el. A szankciós listát eddig nem hozták nyilvánosságra. Viktor Janukovics elnök hírek szerint nincs rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik