Nagyvilág

Gyászolnak és skandálnak a kijevi tüntetők

Sokaknak nem tetszik a Janukovics és az ellenzék által kötött megegyezés, és Janukovics lemondását követelik.

Pénteken késő délután is még ezrek tartózkodtak Kijev központi Majdan (Függetlenség) terén, amely korábban a tiltakozók és a biztonsági erők véres összecsapásainak helyszíne volt. Itt az esti órákra óriási tömeg gyűlt össze, hogy megemlékezzenek a példátlan méretű összetűzések halálos áldozatairól. A levegőben továbbra is füst gomolygott, és a barikádok körül beszélgető, várakozó emberek tömegeit lehetett látni.

Janukovics fejét követelik

Az AP hírügynökség szerint a Majdan téren felállított színpadon a tüntetők sorra fejezték ki a pénteki megegyezéssel szembeni nemtetszésüket. Többen kételyeiknek adtak hangot a megállapodás tényleges megvalósításával kapcsolatosan, sokan pedig azt skandálták, hogy Janukovics elnök mondjon le.

Miközben a nyugati országok vezetői üdvözölték a kormány és az ellenzék pénteki megállapodását, a Majdanon tiltakozók közül sokan úgy gondolják, hogy nem sikerült elég engedményt elérni.

Dana Pavlicsko, az ellenzék egyik támogatója a BBC brit televízió kérdésére elmondta: “az ellenzék vezetői nem képviselik az egész népet, és nem képviselik a Majdant, Kijev Függetlenségének terét. Az emberek csalódottak, és nem fogják abbahagyni a tüntetést”.

A lemondásig kitartanak

“Remélem, hogy ezután más irányba megy majd az ország, de eddig nem sikerült elérni a Majdanon kitűzött célokat. Janukovics beleegyezett, hogy megváljon hatalmának egy részétől, hogy összességében továbbra is hatalmon maradhasson” – vélte Kira Rusnyicskaja, egy másik tüntető.

A BBC egyik helyszíni tudósítója Twitter-bejegyzésében megerősítette: “Az emberek a téren azt mondják, hogy nem fognak visszavonulni, ha Janukovics elnök hatalmon marad”.


Fotó. MTI/AP/Darko Bandic

Pénteken az ukrán kormány képviselői és az ellenzék vezetői megegyeztek a válság rendezéséről és ennek keretében többek között az előre hozott elnökválasztásról, az alkotmányreformról és a nemzeti egységkormány felállításáról.

Viktor Janukovics államfő február 22-re és 23-ra kétnapos gyászt hirdetett. Hírügynökségek ezzel kapcsolatban emlékeztettek: az  elnök korábban február 20-ra, azaz csütörtökre hirdetett nemzeti gyászt, ezen a napon azonban az elmúlt hónapok legvéresebb összecsapásaira került sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik