Nagyvilág

Ukrán tárgyalások: ha nem írjátok alá, halottak vagytok

A lengyel külügyminiszter figyelmeztette a tüntetőket a statáriumra.

„Ha nem támogatjátok ezt, jön a statárium, és a hadsereg, és mind halottak lesztek.” mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy egyeztetési forduló után, ahogyan az az ITV News brit hírtévé felvételen látható.

A megállapodást végül Viktor Janukovics ukrán elnök és a parlamenti ellenzék három vezetője, Arszenyij Jacenyuk, Vitalij Klicsko és Oleh Tyahnibok aláírta, bár a radikális szárny nem állt be mögé. Az aláírási aktuson jelen volt Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, továbbá Eric Fournier, a francia külügyminisztérium kontinentális Európa főosztályának vezetője.

“Jelen megállapodás aláírását követő 48 órán belül sor kerül annak a különleges törvénynek az elfogadására, aláírására és kihirdetésére, amely visszaállítja Ukrajna 2004. évi alkotmányát” – olvasható a közleményben. “A megállapodás aláírói kinyilvánítják szándékukat, hogy koalíciót hoznak létre és nemzeti egységkormányt állítanak fel az aláírástól számított 10 napon belül” – áll a közleményében.

“Az elnökválasztást az új ukrán alkotmány elfogadása után azonnal, de legkésőbb 2014. december végéig megrendezik, új választási törvényt fogadnak el, és új központi választási bizottságot hoznak létre arányos alapon, az EBESZ és a Velencei Bizottság szabályai szerint”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik