Nagyvilág

Elérték a szárazföldet a jég közé rekedt kutatók

Akagyemik Sokalszkij az Antarktiszon (Akagyemik Sokalszkij az Antarktiszon)
Akagyemik Sokalszkij az Antarktiszon (Akagyemik Sokalszkij az Antarktiszon)

Karácsonykor kerültek az antarktiszi jég fogságába az Akagyemik Sokalszkij kutatóhajó utasai, akik most már Ausztráliában vannak.

Végre elérték a szárazföldet szerdán a karácsonykor az antarktiszi jég fogságába került orosz kutatóhajó utasai.

Az Akagyemik Sokalszkij nevű hajó 52 utasa – ausztrál, brit és új-zélandi kutatók, turisták és újságírók – az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetére érkeztek meg. A kutatóhajó december 24-én szorult az antarktiszi jég közé.

Az utasokat több mint egyhetes veszteglés után január 2-án egy kínai helikopterrel tudták elszállítani az Aurora Australis ausztrál jégtörő hajóra. Egy nappal később a helikopter hajója, a Hósárkány (Hszüelung) nevű kínai jégtörő is elakadt a jégben, és csak négy nappal később tudta folytatni útját.

Rossz időben rossz helyen

“Nagyon sajnáljuk, hogy a mentési munkálatok fennakadásokat okoztak kollégáink kutatómunkájában. De minden tudós, aki ismeri az Antarktiszt, tudja, milyen kockázatokat rejt ez a térség. Sajnos rossz időben rossz helyen voltunk” – mondta Chris Turney, az orosz kutatóhajó expedíciójának vezetője, miután megérkeztek a tasmaniai Hobart kikötővárosba.


Fotó: MTI/EPA

A szélsőséges időjárási körülmények között végzett mentésben részt vett több kutatóhajó is, amelyek éppen a rövid ausztrál nyarat próbálták volna kihasználni, hogy a térségben tudományos munkát folytassanak. A szerencsétlenül járt Akagyemik Sokalszkij utasainak mentése miatt elvesztegetett napok nem kis bosszúságot okoztak ezeknek a kutatóknak. Az orosz hajó egyébként egy száz évvel ezelőtti történelmi expedíciót akart megismételni, amelyet Sir Douglas Mawson ausztrál felfedező vezetésével hajtottak végre az Antarktiszon 1911 és 1914 között.

Drága mulatság

A mentési munka költsége becslések szerint 1,8 és 2,4 millió ausztrál dollár (360 és 480 millió forint) között lehetett, ami még nem tartalmazza a halasztást szenvedett tudományos expedíciók költségét. Az ausztrál hatóságok közölték, hogy megpróbálják visszaszerezni a mentésre fordított pénz egy részét az orosz hajó biztosítójától, illetve az expedíciót szervező egyetemtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik