Nagyvilág

Tüntetés Kijevben: traktorral, buldózerrel támadnak

ukrán (ukrán, )
ukrán (ukrán, )

Délutáni becslések már 200 ezer és 700 ezer közé tették a demonstrálók létszámát.

Megbénult az ukrán főváros központjának közlekedése vasárnap, miután hatalmas tömeg vonult utcára Ukrajna EU-integrációját és az ország vezetőinek távozását követelve.

Az elnöki hivatal épülete előtt feszültté vált a helyzet, miután ismeretlenek – akikről nem tudni, hogy tüntetők vagy provokátorok – buldózerrel próbálták áttörni a rendőrségi kordont. Korábban traktorral próbálták meg áttörni a rendőrségi kordont a tüntetők. Az elnöki hivatalnál az összecsapásokban legalább 53-an megsérültek, közülük 14-en kórházba kerültek.

A rohamrendőrök könnygáz- és hanggránátokat vetettek be a támadók ellen, akik válaszul tűzijáték-rakétákat, követeket, botokat dobáltak a rendfenntartók felé. A belügyminisztérium közlése szerint több mint száz rendőr és néhány támadó megsérült.

Az elnöki hivatal bejáratához vezető utat a rendőrök fémkorlátokkal és buszokkal torlaszolták el. Az elnöki hivatalnál tüntetők két csoportra oszlottak: az egyik oldal próbálja visszaterelni békés mederbe a tiltakozást, és a rendőrök védelmére kelt, a másik viszont újra és újra támadásba lendült.

Az ellenzéki vezetők szerint provokátorok szították a feszültséget a demonstrálók és a rendvédelmi szervek munkatársai között az elnöki hivatalnál. Vitalij Klicsko arra szólította fel a tüntetőket, hogy ne engedjenek a provokációknak.

Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője a Függetlenség terén tüntetők előtt kijelentette, hogy nemzeti ellenállási parancsnokságot hoz létre az ellenzék Kijevben, amely koordinálni fogja a megmozdulásokat.

Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke fegyelemre intette a Függetlenség teréről más helyszínekre vonuló tüntetőket, arra kérve őket, hogy ne cselekedjenek a megmozdulás szervezőinek utasításaival szemben. “Forradalom!” felkiáltással zárta beszédét, amelyet a tömeg vele együtt skandált tovább.

A Kijevben demonstrálók egy csoportja korábban behatolt a fővárost irányító adminisztráció épületébe, és elfoglalta annak első szintjét. A városházába behatolók között sok a maszkot viselő férfi, akik a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái. Magyarázatuk szerint arra kell a helyiség, hogy a demonstrálók megmelegedhessenek. Kijelentették, hogy a felső szinteket nem szállják meg, és igyekeznek biztosítani a rendet az épületben.

Az ellenzék napközben általános sztrájkra szólította fel az egész országot. “Itt maradunk, felverjük a sátrakat. Ma általános sztrájkot kezdünk ” – kiáltotta Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke a Függetlenség terét és környékét megtöltő tüntetők előtt.

Vitalij Klicsko ökölvívó világbajnok, az Ütés (UDAR) párt elnöke lemondásra szólította fel Viktor Janukovics államfőt és kormányát, mondván, “ellopták” Ukrajna álmát az Európába való betagozódásról.

Közben Janukovics elnök vidéken, Kijev megyei rezidenciáján tanácskozást kezdett munkatársaival arról, mit tegyen a vezetés a kialakult helyzetben. Médiajelentések szerint a megbeszélésen többekkel együtt részt vesz Andrij Kljujev, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter és Olekszandr Popov, a kijevi városi adminisztráció vezetője.

Fotó: AFP/Vasily Maximnov

A demonstrálók a Tarasz Sevcsenko parknál gyülekeztek, majd hosszú, tömött oszlopokban vonultak a Függetlenség terére nemzeti és európai uniós lobogók, illetve az ellenzéki pártok zászlai alatt, az államfővel szemben ellenséges jelszavakat skandálva.

A felvonulók hangosbeszélőin a “Forradalom” és az “Ukrajna Európához tartozik” jelszavak szóltak.
Bár a hatóságok megtiltottak minden politikai megmozdulást Kijev belvárosában, több tízezren vonultak a központi térre. Később a becslések 100 ezer és félmillió közé tették a téren és környékén összegyűltek létszámát.

A menet élén a megmozdulást szervező három ellenzéki párt vezetői haladtak: Vitalij Klicsko ökölvívó világbajnok, az Ütés (UDAR) párt elnöke, Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött exkormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke.

Lengyel politikusok is csatlakoztak a kijevi demonstrációhoz. “Mi, lengyelek mindig nyitva tartjuk az Európai Unió ajtaját Ukrajna előtt, és támogatjuk Önöket” – jelentette ki Jacek Protasiewicz, az Európai Parlament (EP) alelnöke, hangsúlyozva, hogy Lengyelország elnöke és kormányfője nevében beszél.

A tüntetők közül többen felmásztak és zászlókkal díszítették fel az újévi fenyő épülő rögzítővázát a Függetlenség terén. Előző nap a rendőrség azzal magyarázta az európai integrációért tüntető diákok békés, pártsemleges tüntetésének erőszakos feloszlatását, hogy a demonstráció akadályozta a főváros újévi fenyőfájának felállítását.

Közben kiderült, hogy lemondott a kijevi rendőrfőnök, Valerij Koriak, mert a rohamrendőrség az előző nap “túlzott erőt” vetett be kormányellenes tüntetőkkel szemben – adta hírül a CNN amerikai hírtévé az ukrán rendőrség közlésére hivatkozva.

Az incidens szombaton hajnalban történt a Függetlenség téren. Több száz fős – zömmel egyetemistákból álló – tüntető tömeget gumibotokkal vertek és rugdostak rohamrendőrök, szemtanúk szerint olyanokat is, akik menekülni próbáltak és semmiféle ellenállást nem tanúsítottak a tömegoszlatással szemben. A kijevi mentőszolgálat főorvosa szerint a tüntetők közül 35-en kértek orvosi segítséget, közülük hét kórházi ellátásra szorult. A belügyminisztérium szerint 12 rendőr is megsérült a központi téren. A hatóságok 35 tüntetőt őrizetbe vette, de még aznap elengedték őket.

A kijevi rendőrség azzal magyarázta a hajnali tömegoszlatást, hogy a demonstráció akadályozta a főváros újévi fenyőfája támasztószerkezetének a felépítését. Viktor Janukovics ukrán elnök szombaton napközben közzétett internetes közleményében felháborítónak minősítette a történteket. “Mélységesen felháborítanak azok az események, amelyek az éjszaka a Szabadság téren történtek. Elítélem azokat a cselekményeket, amelyek összetűzéshez és az emberek szenvedéséhez vezettek” – írta Janukovics, azt ígérve, hogy a történtekért felelősek meg lesznek büntetve.
Janukovics ugyanakkor a közleményben nem nevezte meg a rendőrséget, mint az erőszak felelősét.

Vasárnap este Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár közleményben szólította fel Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit, továbbá a szólás és gyülekezés szabadságát.

“Minden felet arra kérek, hogy tartózkodjon az erőszaktól és minden áron kerülje el az erő használatát. Egy demokratikus társadalomban nem erővel és erőszakkal kell rendezni a politikai nézetkülönbségeket” – hangsúlyozta a dán politikus, aki egyúttal az alkotmányos és demokratikus normák betartására szólított fel.

Rasmussen szerint Kijevben sok ukrán amellett emeli fel hangját, hogy az ország közeledjen az Európai Unióhoz, az embereknek pedig mindenhol jogukban áll, hogy véleményüket demokratikus módon kifejezzék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik