Nagyvilág

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot kér Netanjahura és a Hamász vezetőire

Sean Gallup / Getty Images
Sean Gallup / Getty Images
A legfőbb ügyész szerint alapos okkal feltételezhető, hogy mindannyian büntetőjogi felelősséggel tartoznak háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért.

Yoav Gallant izraeli védelmi minisztert és a Hamász politikai vezetőjét, Iszmáíl Hanijét, illetve katonai vezetőjét, főparancsnokát, Mohammed Deifet is körözik, írja a BBC. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) az elmúlt három évben vizsgálta nemcsak Izrael megszállt területeken elkövetett tetteit, de újabban a Hamász által elkövetetteket is. A BBC hozzáteszi: Netanjahu nemrégiben „történelmi méretű felháborodásnak” nevezte, hogy magas rangú izraeli személyiségek kerülnek fel az ICC körözési listájára.

Frissítés: napközben reagált Benjámin Netanjahu. Szerinte a hágai ügyész abszurd és hamis kérése egész Izrael ellen irányul – fogalmazott az  X-en (volt Twitter). Netanjahu arra reagált, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától az izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere, valamint a Hamász három legfőbb vezetője ellen.  “Az ICC ügyésze miféle pimaszsággal meri összehasonlítani a Hamász szörnyetegeit az izraeli katonákkal, a világ legerkölcsösebb hadseregével? Hogyan hasonlíthatja össze őket a Hamásszal, amely gyilkolt, gyújtogatott, lefejezett, erőszakot tett, és elrabolta nővéreinket és fivéreinket?” –  tette fel a kérdést.

“Izraeli polgárok, egy dolgot ígérek nektek: kudarcot vall a kísérlet, hogy megkössék a kezünket. Nyolcvan éve a zsidó nép nem tudott védekezni ellenségeivel szemben, de ennek vége. Izrael miniszterelnökeként megígérem, hogy semmilyen nemzetközi fórum nyomása vagy döntése nem akadályoz meg bennünket abban, hogy lecsapjunk a minket elpusztítani vágyókra” – közölte Netanjahu.

Frissítünk!

A BBC arról ír, Izrael különbizottságot hoz létre, hogy megtámadja az ICC döntését. Ezt az ország külügyminisztere jelentette be. Israel Katz szerint az ICC döntése arra irányul, hogy megkösse országa kezét és megtagadja tőlük az önvédelemhez való jogot. Katz az október 7-ei támadások áldozatai elleni „teljes frontális támadásnak” és „történelmi szégyennek” nevezte a bíróság lépését. Szerinte „a világ egyetlen hatalma” sem fogja megakadályozni Izraelt abban, hogy hazahozza a túszokat és felszámolja a Hamászt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik