Nagyvilág

Véres volt a csütörtök Szíriában

Nyolcvanhét katona halt meg csütörtökön Szíriában fegyveres összecsapásokban, a kormányhadsereg számára ez volt a legsúlyosabb veszteségekkel járó nap a konfliktus másfél évvel ezelőtti kezdete óta.

Nyolcvanhét katona halt meg csütörtökön Szíriában fegyveres összecsapásokban, a kormányhadsereg számára ez volt a legsúlyosabb veszteségekkel járó nap a konfliktus másfél évvel ezelőtti kezdete óta – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet, amely katonai és orvosi forrásokból szerzi információit.

Rámi Abder-Rahmán, a központ elnöke az adatot ismertetve úgy fogalmazott: a harcok intenzívebbé válását mutatja a katonák magas aránya a halálos áldozatok között.

Az OSDH összesítése szerint csütörtökön összesen 210 halottja volt a harcoknak Szíriában, ebből 59 civil, valamint 64 ellenzéki fegyveres.

A legsúlyosabb harcok színhelye ezúttal a Damaszkuszt az északi nagyvárossal, Aleppóval összekötő autópálya egy szakasza volt Idlíb tartományban. Csak ott 36 kormánykatona halt meg.

Csütörtök este Damaszkuszban is robbanás történt, egy katonáknak és biztonsági erőknek otthont adó épületegyüttes közelében. Két szélsőséges iszlám fegyveres csoport később jelezte, hogy pokolgépeket helyezett el a környéken. A szíriai állami televízió közlése szerint terrormerénylet történt, amelyben ketten megsebesültek.

Tovább feszülnek

A Moszkvából Damaszkuszba tartó szíriai utasszállító repülőgép leszállásra kényszerítése súlyos következményekkel járhat az orosz–török viszonyra nézve – írta pénteken a Kommerszant című orosz üzleti napilap.

Az újság felidézte: Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azzal vádolta meg Oroszországot, hogy lőszert szállít Damszkusznak. Moszkvában ezt határozottan visszautasítják. A lap értesülése szerint a szerdán földre kényszerített Airbus A320-as gépen 12 ládát találtak, amelyekben légvédelmi állomásokhoz szükséges alkatrészek voltak.

A Kommerszantnak az orosz Haditechnikai Együttműködési Szövetségi Szolgálathoz (VTSZ) közeli források határozottan tagadták, hogy a gép fedélzetén fegyver lett volna. Vjacseszlav Davigyenko, a Roszoboronekszport (az orosz állami fegyverexportőr) képviselője pedig kijelentette, hogy az utasszállítón tőlük származó rakomány nem volt, hozzátéve, hogy a szállítmány tartalmáról és a tulajdonosáról nincs információja.

A lap úgy értesült, hogy a ládákban ott voltak a légvédelmi állásokhoz szükséges alkatrészekhez mellékelt műszaki dokumentációk is. A Kommerszant forrásai szerint a szállítmány nem fegyver volt, nem igényelt semmilyen különleges okmányt vagy vizsgálatot, mert nem jelentett veszélyt sem a gép személyzetére, sem a repülőgépre. „Ha valaki a repülőn egy kikapcsolt rádiót visz magával, az vajon veszélyt jelent-e a gépre vagy az utasokra?” – tette fel a kérdést egy nyilatkozó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik