Nagyvilág

Földre kényszerítettek egy utasszállítót Törökországban

A Moszkvából Damaszkuszba tartó Airbus A320-ast azért utasították leszállásra, mert fegyverszállítmányt gyanítottak a gépen.

Török F16-os vadászgépek földre kényszerítettek egy szíriai utasszállítót szerdán. A török hatóságok szerint a Moszkvából Damaszkuszba tartó Airbus A320-ason fegyvert csempésztek, késő esti sajtóértesülésekben már az szerepel, hogy a repülő rakétaalkatrészeket is szállított.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter bejelentette, olyan információt kapott, amely szerint “a polgári repülés szabályaiba ütköző” szállítmány van a gépen.

A repülőnek, melyen 35 utas volt, Ankarában kellett leszállnia, ahol a törökök alaposan átvizsgálták, majd többórás várakozás után folytathatta útját.

A török légügyi hatóság megtiltotta a török repülőgépeknek, hogy Szíria légterét használják, hivatalosan azért, mert a helyzet ott “bizonytalan”, de a televízió szerint azért, hogy ki lehessen zárni a megtorlás minden lehetőségét. Szemtanúk beszámolója szerint legalább egy gép este vissza is fordult a szír határ közeléből.

Az Euronews isztambuli tudósítója szerint az utasszállító földre kényszerítése tovább növeli a feszültséget Törökország és Szíria között.

A múlt héten szíriai területről kilőtt aknagránátok csapódtak be egy határ menti török faluban, többen meghaltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik