Nagyvilág

Aranyláz Szlovákiában

Aranyérmék (arany, aranyérmék, )
Aranyérmék (arany, aranyérmék, )

A Greenpeace mozgalom képviselőit nyugtalansággal tölti el, hogy Szlovákiában egyre növekszik az arany után kutató bányatársaságok száma.

Július elsejéig 27 helyen indult engedélyezett kutatás aranylelőhely után mintegy 890 négyzetkilométeren. A bányavállalatok többsége ausztrál, ciprusi, kanadai, orosz és brit vállalat leányvállalata.

A Greenpeace-t szerint tavaly januártól hat újabb helyszínnel és 140 négyzetkilométerrel nőtt meg a kutatási terület. A ciprusi EMED Eastern Mediterranean Resources Slovakia nevű leányvállalatán keresztül 5 kutatási területet ellenőriz, többek közt Gyetva (Detva) és Selmecbánya (Banská Štiavnica) környékén.

A britt ORTAC Resources három leányvállalatán keresztül – Stephan Gold, Bellmin és Kremnica GOLD – szintén 5 területen dolgozik, főként dél-Zeplénben, de Szomolnok (Smolník) és Eperjes (Prešov) környékén, Aranybánya (Zlatá Baňa) településnél.

A kanadai Global Minerals Ltd. a GEMMA-LP nevű leányvállalata útján Rozsnyó környékén végez feltáró munkálatokat.

2007 óta korlátozások vannak érvényben a ciános aranybányászat kapcsán Szlovákiában. Akkor a Greenpeace körmöcbányai (Kremnica) aktivistáinak sikerült elérniük a módosítások életbe lépését. Azóta a ciános technológia alkalmazásába a környékbeli településeknek és az illetékes megyéknek is bele kell egyezniük. Ennek hiányában ilyen technológiával folytatott arany-kinyerés nem kezdődhet meg.

A Greenpeace a ciános technológia teljes betiltását szorgalmazza Szlovákiában – Csehországban, Németországban, Magyarországon és Görögországban már életbe lépett az ilyen jellegű tiltó jogszabály.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik