Nagyvilág

Egy nagy brit bank rejtegette Irán pénzét az ameriaiak elől?

penz-utvesztoben(210x140)(1).jpg (euró, euro, labirintus, )
penz-utvesztoben(210x140)(1).jpg (euró, euro, labirintus, )

New York állam pénzügyi felügyelete szerint az egyik legnagyobb brit bank, a Standard Chartered évek óta segít Iránnak az amerikai szankciókat megkerülni, és illegális banki tranzakciókat hajt végre amerikai leányvállalatánál.

A New York-i pénzügyi hatóság jelentése szerint a Standard Chartered 2001 és 2007 között összesen 60 ezer darab, körülbelül 250 milliárd dollárnyi illegális tranzakciót rejtett el az amerikai hatóságok szeme elől iráni ügyfelei megbízásából. Ekkor ugyanis végig szigorúan tilos volt Irán és az USA között lényegében bármilyen pénzügyi tranzakciót bonyolítani, ezzel próbálta az USA Iránt arra bírni, hagyjon fel atomprogramjával.

S amikor az amerikai törvények megszegésének lehetséges következményeire felhívta a londoni anyavállalat kockázatkezelési igazgatójának a figyelmét az amerikai iroda vezetője, előbbi így válaszolt:”Kib…tt amerikaiak, kik vagytok ti, hogy megmondjátok nekünk, a világ többi részének, hogy üzleteljünk-e vagy sem az irániakkal?” – idéz egy 2006-os e-mailt a hatóság jelentése.

A vád szerint a bankárok a Project Gazelle néven futó titkos rendszer keretében eltávolították az iráni tranzakciót jelző banki kódokat, „így védtelenné téve az amerikai pénzügyi rendszert terroristákkal, fegyver- és drogkereskedőkkel és korrupt kormányokkal szemben”. A pénzmozgatásban való részvételéért az iráni kormánytól pedig több millió dollárt kapott állítólag a Standard Chartered.

Sőt, a hatóság állítása szerint más feketelistás kormányokat, köztük Líbiáét, Burmáét és Szudánét is igyekezett ügyfeleinek megnyerni a bank. A bank szerint a szabályoknak megfelelően jártak el. „Az Iránhoz kapcsolódó tranzakciók több mint 99,9 százaléka megfelelő volt” – hangsúlyozták egy nyilatkozatban.

Ha bebizonyosodnak az amerikai hatóság vádjai, a Standard Charteredet kitilthatják az Egyesült Államokból. Ám még ennél is nagyobb károkat okozhat az ötödik legnagyobb brit banknak, hogy ezzel lényegében elveszítené jó hírét. Pedig a Barclay’s Libor-botránya és a HSBC pénzmosási ügye óta gyakorlatilag ez volt a legstabilabbnak tartott pénzintézet az országban – írja a Guardian.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik