Nagyvilág

Nem engedtük be Irán repülőgépét

Az iráni külügyminisztert szállító repülőgéptől a magyar hatóságok megtagadták az engedélyt a magyar légtérbe való belépéshez - állítja az iráni sajtó. A Külügyminisztérium szerint az iráni külügyminiszter repülőgépe nem felelt meg a feltételeknek.

Az ISNA hírügynökség úgy tudja, hogy emiatt a külügyminisztériumba kérették Magyarország teheráni nagykövetét, magyarázatot kérve a lépésre. Egy, az ISNA által idézett külügyi forrás szerint “nem meggyőző” az a budapesti állítás, amely szerint a lépés hátterében technikai problémák álltak.

Nem meggyőző

Ali Akbar Szálehi Hollandiába tartott, hogy részt vegyen hétfőn a vegyi fegyverek betiltásért küzdő szervezet ülésén. A francia hírügynökség tudomása szerint több más európai állam engedélyezte a területe fölötti áthaladást az iráni politikust szállító gépnek.

“Jóllehet a külügyminiszter repülőgépe engedélyt kapott több európai (ország) légterén való áthaladásra, Magyarország megtagadta tőle az engedélyt, technikai okokra hivatkozva” – idézte az állami televízió internetes honlapján a teheráni külügyminisztérium egyik alkalmazottjának szavait. A forrás hozzátette: “Az érintett illetékesek által felhozott kifogások nem voltak meggyőzőek, ezért magyarázatot kértünk a magyar nagykövettől.”

Tiltólistán szerepelt

Az AFP szerint Szálehi korábban az iráni atomenergia-ügynökség élén állt; emiatt a neve rákerült az iráni vezetőknek arra a listájára, amelynek szereplői nem tehetik be a lábukat Európába. Miután azonban idén januárban külügyminiszterré nevezték ki, a neve lekerült a listáról.

Az Európai Unió csütörtökön tervez bejelenteni új szankciókat Irán ellen, köztük 200 újabb iráni állampolgár, illetve cég vagyonának zárolását, valamint beutazási tilalom elrendelését velük szemben.

KÜM: Irán tudott róla

A magyar hatóságok azért nem adták meg az átrepülési engedélyt az iráni külügyminiszter által használni kívánt repülőgépnek, mivel az nem felelt meg valamennyi szükséges feltételnek – közölte Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője. “A döntés a repülésbiztonságra vonatkozó uniós szabályok, valamint a hatályos magyar eljárási rend figyelembevételével született meg” – áll a minisztérium közleményében. Tóth József hozzátette, a budapesti döntésről tájékoztatták az iráni felet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik