Nagyvilág

Fegyverekkel és töltényekkel tárgyalnak

Újabb légitámadást hajtott végre egy dél-szudáni város ellen a szudáni légierő, miközben Kína egyre jobban aggódik olajérdekeltségei miatt.

A szudáni bombázók egy stratégiailag fontos hidat és egy piacot támadtak a tavaly júliusban függetlenné vált Dél-Szudáni Köztársaság szövetségi állama, az olajban gazdag Unity fővárosában. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint a robbantásban legalább egy kisgyerek meghalt, az ő elszenesedett holttestét saját szemével látta az újságíró. A dél-szudáni hatóságok azonban csak három sebesültről tudnak.

A légitámadást Dél-Szudán területi integritásának súlyos megsértéseként, egyértelmű provokációként bélyegezte meg a dél-szudáni hírszerzés vezetője. A Szudáni Fegyveres Erők (SAF) szóvivője ezzel szemben azt közölte, a szudáni hadsereg nem hajtott végre légitámadást dél-szudáni célpontok ellen hétfőn. “Mióta felszabadítottuk Hegliget, egy lépést sem tettünk. Soha nem bombáztunk dél-szudáni területeket és semmi közünk ahhoz, ami Unity szövetségi államban történik” – jelentette ki a Hszinhua kínai hírügynökségnek a SAF szóviője.

Szudán és Dél-Szudán között március végén kezdődött harc a hegligi olajmezőkért vívott harc, amely az ország kettéválása óta kitört legsúlyosabb konfliktus. Dél-Szudán a múlt héten bejelentette, hogy nemzetközi szervezetek nyomására kivonul a területről; Szudán azonban azt állítja, a kivonulás nem volt önkéntes, hanem a dél-szudáni katonákat kiűzve “felszabadították” Hegliget.

Omar el-Besír szudáni elnök hétfőn ellátogatott Hegligbe, ahol kijelentette, az ENSz, az Afrikai Unió és az Egyesült Államok felszólításának ellenére nem hajlandó tárgyalni Dél-Szudánnal a terület hovatartozásáról. “Ezekkel az emberek nem ülök tárgyalóasztalhoz. Velük legfeljebb fegyverekkel és töltényekkel tárgyalok, mert más nyelven nem értenek” – mondta el-Besír.

Peking hétfőn a kínai olajvállalatok érdekeinek és jogainak védelmére szólította fel mind Khartúmot, mint Jubát, mivel mindkét országban jelentős kőolajipari beruházásai vannak. Liu Veimin (Liu Weimin), a kínai külügyminisztérium szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az olajipar stabilitása mindkét ország számára kulcsfontosságú gazdasági érdek, ezért próbáljanak meg racionálisak maradni és a konfliktust tárgyalásos úton oldják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik