Nagyvilág

Szabadok a Szudánban elrabolt kínai munkások

Valamennyien sértetlenül, egészségesen és stabil mentális állapotban megérkeztek a kenyai fővárosba, Nairobiba.

Szabadon engedték azt a 29 kínai építőmunkást, akiket a múlt hónapban szudáni kormányellenes erők ejtettek fogságba az ország déli határterületein – erősítette meg a kínai külügyminisztérium. Az elengedett kínaiak a nemzetközi vöröskereszt (ICRC) charter gépén hagyták el fogságuk helyszínét. Az ICRC tájékoztatása szerint a szervezet nem vett részt a tárgyalásokban, csupán felajánlotta semleges közvetítő közreműködését.

A felkelők január 28-án támadtak meg egy olyan tábort, amely a kínai útépítő munkások telepeként szolgált. Úgy tudni a területet azután foglalták el, hogy leszámoltak a szudáni hadsereg egy arra haladó konvojával. Tizenhét kínainak sikerült elmenekülnie, egy társuk azonban életét vesztette.

Kína munkacsoportot küldött Szudánba, hogy segítse elrabolt állampolgárainak kiszabadítását; Szudán Pekingben akkreditált ügyvivőjét pedig a külügyminisztériumba rendelték és sürgették a foglyok biztonságos kiszabadítását.

Korábbi jelentésekben egy szudáni kormánytisztviselő a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) északi frakcióját és a dél-szudáni kormányt tette felelőssé a Dél-Kordofan területén történtekért.

Szudán és az alig egy éves új állam, Dél-Szudán viszonyát rendezetlen viták terhelik, elsősorban a délről csővezetéken érkező kőolaj szállításának ellentételezéséről. Miután a közelmúltban az északiak kőolajat foglaltak le a szállításért cserébe, Dél-Szudán a termelés felfüggesztésével fenyegetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik