Nagyvilág

Kijátszották a szudáni fegyverembargót

A kormányhadsereg importált orosz, fehérorosz és kínai fegyvereket használ a lázadók ellen Darfúrban, az ENSZ-tilalom ellenére.

A szudáni kormányerők jelentős mennyiségű lőszert, harci helikoptereket és repülőgépeket, levegő-föld rakétákat és páncélozott járműveket vetnek be a lázadók ellen – állítja egy szerdán megjelent jelentésében az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet. Az Oroszországból, Fehéroroszországból és Kínából származó fegyvereket az ország nyugati részében lévő Dárfúrban és az új Dél-Szudán állammal határos térségben használják.

Az AI szerint sürgősen szükség volna arra, hogy az ENSZ ellenőrizze a szudáni fegyverembargó betartását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa éppen egy hét múlva vizsgálja felül a Szudán elleni büntetőintézkedéseit.

A szudáni kormánynak nem tilos fegyvert szállítani, de a szállító országoknak meg kell követelniük Kartúmtól, hogy a fegyvereket tartsa távol Dárfúrtól, ahol kilenc éve tart a fegyveres konfliktus, és ennek következtében már 300 ezer ember halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik