Nagyvilág

Nemzeti gyász: összefoglaló a norvég merényletről

Norvégia a történtek dacára is megőrzi a társadalom nyitottságát, s részlegesen szigorítja meg a biztonsági intézkedéseket.

Könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét az a fiatal norvég férfi, aki beismerte, hogy pénteken egy baloldali ifjúsági táborban lelőtt legalább 86 tinédzsert, és pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, ahol heten haltak meg.

Ügyvédje szerint a 32 éves, “tősgyökeres” norvég Anders Behring Breivik valószínűleg hosszú ideje tervezte a bűncselekményt. Már május elején hat tonna ammónium-nitrátot (műtrágyát) vett egy mezőgazdasági nagykereskedésben. A rendőrség megerősítette, hogy a norvég kormány székházánál működésbe hozott robbanószer ammónium-nitrátból és gázolaj keverékéből állt. Ugyanezt a keveréket használták 1995-ben, az egyesült államokbeli Oklahoma Cityben elkövetett szélsőjobboldali robbantásos merényletben, amelynek 168 halálos áldozata volt.

Az NTB norvég hírügynökség jelentése szerint az elkövető néhány órával a péntek délutáni kettős merénylet előtt Andrew Berwick álnéven az interneten közzétett egy 1500 oldalas írást, amelyben többek között arról értekezik, hogy miként szabadulhatna meg Európa a bevándorlóktól. Ügyvédje közölte, hogy védence a norvég társadalom ellen akart támadást intézni, mert szerinte gyökeres változtatásokra van szükség. “A társadalomra, struktúráira és irányítási rendszerére akart csapást mérni” – mondta az ügyvéd az NRK közszolgálati televíziónak.

Utoya szigetén, ahol a baloldali Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozata a nyári egyetemét tartotta, vasárnap is folyt a kutatás a mészárlás esetleges további áldozatai után; a keresés során egy mini tengeralattjárót is bevetnek.

A gyilkos rendőrruhában volt; odahívta magához a táborozókat, és ezután végzett velük – mondták el a vérengzés túlélői. Egy Elise nevű táborozó egy megbeszélésről jött ki, amikor lövéseket hallott. Meglátott egy rendőrt, és már azt hitte, biztonságban van, amikor észrevette, hogy a férfi elkezd lőni a fiatalokra, akiket előzőleg magához intett. “Először a szigeten lőtte le az embereket, utána célba vette azokat, akik a vízbe vetették magukat” – idézte fel.

A rendőrségnek 50 percébe telt, mire odaért a lövöldözés helyszínére, ahová Jens Stoltenberg miniszterelnököt is várták aznap egy előadásra. A rendőrök autóval indultak a szigetre, mert helikopter nem volt készenlétben. Húsz percbe telt, mire a partra értek, és további 20 percbe, mire találtak csónakot, hogy elérjék a néhány száz méterre lévő szigetet. A gyilkos a közel egyórás embervadászat után nem tanúsított ellenállást, megadta magát.

Breivik a kihallgatásokon beismerte, hogy ő robbantott Oslóban, majd ő rendezett vérfürdőt a táborban. Bár állítja, hogy egyedül követte el mindezt, a rendőrség – egyes szemtanúk vallomása nyomán – még mindig vizsgálódik annak tisztázására, hogy egy vagy több lövöldöző végzett-e a fiatalokkal.

Világszerte élesen elítélik a történteket

A miniszterelnök szombaton tartott sajtóértekezletén nemzeti tragédiának nevezte a kettős merényletet, és rendkívül fontosnak mondta, hogy Norvégia a történtek dacára is megőrizze értékeit, azaz a társadalom nyitottságát. “A második világháború óta soha nem sújtotta országunkat ilyen súlyos bűncselekmény” – mondta a kormányfő.

Knut Storberget belügyminiszter hangsúlyozta, hogy nincs ok a terrorfenyegetettségi szint emelésére. A rendőrség és a hadsereg ezzel együtt részlegesen megszigorítja a biztonsági intézkedéseket egyes épületek és intézmények körül. A kormányzati negyedet továbbra is lezárva tartják, de a belváros többi részében teljesen szabadon lehet közlekedni.

Az oslói katedrálisban vasárnap tartott szertartáson a gyászoló hozzátartozók mellett részt vett V. Harald király és felesége, Szonja királyné, valamint Stoltenberg is. A zsúfolásig megtelt székesegyháznál gyertyák és virágok borították el a teret.

A cseh rendőrség kész megvizsgálni a merénylő ottani útját

A cseh rendőrség kész megvizsgálni annak a hírnek a valóságtartalmát, hogy a norvégiai kettős merénylet tettese tavaly Prágában járt, ahol fegyvert akart szerezni. A cseh kémelhárítás szóvivője nem volt hajlandó érdemben nyilatkozni. A norvég rendőrség szóvivője azt közölte, hogy külföldön senkitől sem kértek külön nyomozást az ügyben.

Anders Behring Breivik éveken át írt, 1500 oldalas, az internetre föltett kiáltványában van szó arról, hogy 2010. augusztus végén Prágában járt, mert úgy tudta többek között a BBC brit közszolgálati rádió ás tv-adó honlapjáról, hogy a cseh főváros “Európa legveszélyesebb városai közé tartozik, ahol nagy számban vannak kegyetlen bűnözők”. Ötnapos tartózkodása alatt Breivik taxisofőrökkel és prostituáltakkal próbálkozott, hogy rajtuk keresztül fegyverkereskedőkhöz jusson el, de ez nem sikerült neki.
“Akikkel találkoztam, mind idegesek lettek, és azt hitték, hogy rendőr vagyok, hogy teljesen hülye vagyok” – írta, hozzátéve, hogy a város egyáltalán nem veszélyes, és nagyobb biztonságban érezte magát ott, mint Oslóban.

A magyar kormány részvétét nyilvánította az elhunytak hozzátartozóinak, és vizsgálja, hogy milyen módon tud segítséget nyújtani a Norvégiában történt tragédia után. A magyar Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik