Nagyvilág

Sokkoló video: a You Tube-on üzent a norvég ámokfutó

Nagy tűzerejű fegyverekkel pózolt a 92 embert legyilkoló férfi. Azt állítja, egyedül cselekdett

A kettős merénylet elkövetésével gyanúsított norvég férfi azt állítja, hogy egyedül cselekedett, de nem ismeri el büntetőjogi felelősségét – közölte Sveinung Sponheim, a norvég rendőrség parancsnoka.

Vasárnap tartott sajtóértekezletén a rendőrfőnök megerősítette: Anders Behring Breivik beismerte, hogy ő robbantott pénteken Oslóban, majd ő rendezett vérfürdőt Utoya szigetén, a kormányzó párt ifjúsági szervezetének táborában. Bár állítja, hogy egyedül követte el mindezt, a rendőrség még mindig vizsgálódik annak tisztázására, hogy egy vagy több lövöldöző végzett-e a fiatalokkal.

Geir Lippestad, a gyanúsított ügyvédje közölte, hogy védence a norvég társadalom ellen akart támadást intézni annak megváltoztatása céljából.

Közben az is kiderült, hogy az iszlám, a marxizmus és a kulturális sokszínűség elleni kirohanásokkal tarkított, gyűlölködő videót töltött fel az internetre a tömeggyilkossággal gyanúsított férfi.. A 12 perces videó a merényletek napján, pénteken került fel a YouTube videomegosztó portálra, de azóta eltávolították.

A Dagbladet norvég napilap szerint a videó valamiféle “összefoglalója” annak az 1500 oldalas írásnak, amelyet a legalább 92 halálos áldozatot követelő kettős merénylet feltételezett tettese, Anders Behring Breivik töltött fel Andrew Berwick álnéven az internetre.

Breivikről, aki a sajtóban megjelent hírek szerint szélsőjobboldali körökkel kapcsolatban álló keresztény fundamentalista, három fotó is volt a videóban, az egyiken állítólag egy nagy tűzerejű lőfegyverrel pózolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik