Nagyvilág

“Nem érzem magam biztonságban” – mondta a késes norvég fiú

A norvég rendőrség őrizetbe vett szombaton egy fiatalembert, aki késsel a zsebében tartózkodott Jens Stoltenberg miniszterelnök közelében - közölte az NRK norvég közszolgálati televízió.

Stoltenberg azokat a fiatalokat látogatta meg, akik pénteken túlélték a mészárlást az Oslótól alig 40 kilométerre fekvő kis szigeten, Utoyán. A Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének (AUF) táborában mintegy 600 fiatal tartózkodott, közülük – a legfrissebb adat szerint – 85-öt ölt meg az oslói merénylet elkövetésével is gyanúsított norvég férfi.

A túlélők nem messze a tett helyszínétől, az Oslótól északnyugatra fekvő Sundvollen szállodájában tartózkodtak. Az őrizetbe vett fiatalember a szállodán kívül volt, s azt állította, hogy azért volt nála kés, mert nem érzi magát biztonságban.

A szállodába érkezett a norvég uralkodói pár, Harald király, Szonja királynő és Haakon trónörökös is. A túlélőket és családtagjaikat, akiket a rendőrség, a Vöröskereszt és lelkipásztorok próbálnak megvigasztalni, a kormány két minisztere is meglátogatta.

A táborbeli mészárlást megelőzően Oslo kormányzati negyedében történt robbanás, amely az eddigi adatok szerint hét embert ölt meg.

Egy nevének elhallgatását kérő rendőrtiszt úgy vélte, hogy a pénteki oslói merénylet leginkább az 1995-ben amerikai terroristák által egy Okhahoma City-i kormányzati épület ellen elkövetett robbantásos merénylethez hasonlítható.

A merénylet elkövetésével gyanúsított férfi – lapértesülések szerint Anders Behring Breivik – a Facebookon a robbanószerek gyártására is alkalmas vegyszerek értékesítésével foglalkozó Breivik Geofarm igazgatójaként mutatkozott be. Egy mezőgazdasági vegyszereket árusító központ megerősítette, hogy a gyanúsított május eleje óta hat tonna műtrágyát vásárolt náluk.

Az NBT norvég hírügynökség szombati jelentése szerint a rendőrség vizsgálja, hogy a lövöldöző férfinek volt-e társa.

Az oslói egyetemi kórház közölte, hogy a lövöldözés után 16, az oslói robbanás után pedig 11 embert szállítottak be kezelésre. A kórház véradók jelentkezését kérte.

Jens Stoltenberg péntek este meglátogatta a sebesülteket a kórházban. Előzőleg a kijelentette, hogy egész Norvégia üzenetét tolmácsolja az elkövetőknek: “Nem fogjátok lerombolni a demokráciánkat és egy jobb világ iránti elkötelezettségünket!”

Eskil Pedersen, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának elnöke a mészárlás után kijelentette: “Nem adjuk fel a harcot azért, amiben hiszünk! Visszatérünk Utoyára.” Pedersen elmondta, hogy pénteken Utoyán volt Gro Harlem Brundtland volt kormányfő is, de a támadás előtt hajóval elhagyta a szigetet.

A 92 emberéletet kioltó robbanás és az ámokfutás a legvéresebb támadás volt Norvégiában a második világháború óta, Európában pedig a 191 halálos áldozatot követelő madridi vonatrobbantások óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik