Nagyvilág

Kínát is elérte a forradalom szele

Kínai kormányellenes aktivisták az elmúlt napokban két internetes felhívást is intéztek az ország népéhez, melyekben az arab országokban folyó "jázmin forradalmakra" utalva tüntetésekre szólították fel az embereket a politikai reformok kikényszerítése érdekében. A felhívásokra reagálva a pekingi kormány rendőröket vezényelt az utcákra, illetve hajtóvadászatba kezdett az emberi jogvédők és a demokráciapárti aktivisták után.

Kínát is elérte a „jázmin forradalom” szele: az arab országokban folyó tüntetés- és felkeléshullám hatására a napokban egyes kelet-ázsiai aktivisták kormányellenes megmozdulásokat hirdettek tizenhárom nagyvárosban. Az amerikai székhelyű boxun.com oldalon múlt szombaton megjelent felhívás felszólította a kínaiakat, hogy gyakoroljanak nyomást a Kommunista Pártra a demokratikus politikai reformok megindítása, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, illetve a korrupció felszámolása érdekében.

A felhívás arra bíztatta az embereket, hogy az abban megjelölt helyeken a következő követeléseiknek adjanak hangot: “ennivalót akarunk, munkát akarunk, lakást akarunk és tisztességes bánásmódot akarunk”. A kiáltványt szerdán egy újabb nyílt levél követte a kínai „nagy tűzfal” által blokkolt, disszidensek internetes gyülekezőhelyének számító hír- és bloggyűjtő-oldalon, melyben a névtelen aktivisták megismételték felhívásukat, és minden vasárnapra tüntetést hirdettek a fenti célok teljesüléséig.

Az internetes akció ugyanakkor mindeddig nem vezetett széleskörű megmozdulásokhoz. Az elmúlt hétvégén a kiáltvány által megjelölt helyek egyikén, egy, a Tienanmen térhez közeli pekingi McDonald’s étterem előtt helyszíni jelentések alapján mindössze párszáz ember gyűlt össze – míg egyes hírek szerint a tömeg nagy része bámészkodó járókelőkből állt, továbbá az eseményre kiérkező nyugati sajtómunkások száma meghaladta tüntetőkét.

A megmozdulást korántsem jellemezte „forradalmi hangulat”: nem voltak transzparensek és nem hangzottak el kormányellenes szlogenek sem; a furcsa tüntetés egyetlen szimbolikus eseményeként egy fiatal fehér jázmint helyezett az étterem elé, melyet telefonjával lefényképezett – e tettéért egyébként a kiérkezett rendőrök később őrizetbe vették. Hasonló, kisebb gyülekezésekre került sor Sanghajban és Hangcsou-ban (Hangzhou) is, az internetes nyílt levél által említett további tíz városból pedig nem érkezett hír megmozdulásokról.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatja el!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik