Nagyvilág

Forrong az arab világ

Bahreinben a hadsereg tesz rendet az utcákon, Jemenben tüntetők csaptak össze az elnök híveivel, és reformokat követelnek Algériában és Líbiában is.

A Perzsa/Arab-öböl mentén fekvő Bahreinben a hadsereg bejelentette, hogy átvette az ellenőrzést a főváros nagy része felett, továbbá betiltotta a tüntetéseket. Erre pár órával azután került sor, hogy a rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel feloszlatta az El-Manáma főterén táborozó tüntetőket, aminek következtében – orvosi források szerint – négy tiltakozó életét vesztette. A bahreini külügyminiszter szóvivője közölte, hogy az este rendkívüli értekezletet tartanak az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) külügyminiszterei, és „valószínűleg bejelentik azt, hogy a GCC támogatásáról biztosítja a bahreini kormányt” – mondta egy a szóvivő. A GCC-t hat Perzsa-öböl menti arab olajmonarchia alkotja.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter mélységes aggodalmát fejezte ki bahreini kollégájának azért, mert a királyság rendőrsége megrohamozta a rendszerellenes tüntetőket, és megölt több embert – közölte az amerikai külügyminisztérium. Az ENSZ-főtitkár is az erőszak mielőbbi beszüntetését kérte.
Utcai erőszak Jemenben

Jemenben az elnök hívei rátámadtak a hatalom ellen tüntető diákokra a szanaai egyetemnél, a hetedik napja tartó rendszerellenes tüntetések színhelyén. A kormánypárti tüntetőket a helyszínre vezényelt rendőrök sem tudták vagy akarták megállítani. Helyszíni tudósítások szerint az összecsapásokban huszonöt ember megsebesült, és körülbelül 50 tüntetőt letartóztattak. Hírügynökségek arról számoltak be, hogy Ádenben és Taizzban is összecsapások voltak, s a halálos áldozatok és a sebesültek száma pedig egyre nő.
Bahrein aprócska szigetállam a Perzsa-öbölben, területe nincs 700 négyzetkilométer (wikipedia.hu)

Bahrein aprócska szigetállam a Perzsa-öbölben, területe nincs 700 négyzetkilométer (wikipedia.hu)

A 32 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnök azt ígérte, hogy felújítja a párbeszédet a reformokról. Az ellenzéki vezetője, Muhammad Abdel Malek al-Mutavakil közölte, hogy nem támogatja az utcai erőszakot, és össznemzeti konferenciát javasol a legfőbb politikai erőknek a békés hatalomátadás menetéről. Az elnökhöz hű vallási vezetők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az államfő leváltása nem szükséges, és az embereknek várniuk kell a 2013-as elnökválasztásig.

Robbanás előtt Líbia és Algéria?

Algériában a kormány ígéretei ellenére megtartják a fővárosában a szombatra tervezett újabb rendszerellenes tüntetést – közölte Fodil Bumala, a Nemzeti Koordináció a Demokráciáért és a Változásért alapítója. Leszögezte: nem elégednek meg a 19 éve érvényben lévő szükségállapot feloldására tett ígérettel, ennél sokkal többet akarnak. Buamala úgy vélte, hogy a kormány álmegoldásokat rögtönöz, és ez a rezsim elszakadt a társadalomtól. Líbiában legalább négy ember vesztette életét a tüntetők és a rendfenntartó erők szerdai összecsapásaiban, Al-Baidában – állítják ellenzéki honlapok. „A belföldi biztonsági erők és a kormánypárti forradalmi bizottságok fegyveres alakulatai éles lőszerrel oszlatták fel a fiatalok békés tüntetését, aminek következtében négy ember meghalt és többen megsebesültek” – olvasható a Libya Watch nevű, londoni központú szervezet közleményében.
Harckocsik cirkálnak a bahreini utakon (MTI)

Harckocsik cirkálnak a bahreini utakon (MTI)

Az észak-afrikai országot több mint negyven éve irányító Moammer el-Kadhafi szerint Líbiának nincs szüksége arra, hogy nyugati demokráciakoncepciókat importáljon, hiszen van egy saját modellje, a „Harmadik Egyetemes Elmélet”, amely szerint az emberek a „népi bizottságnak” nevezett, alulról szerveződő intézményeken keresztül saját magukat irányítják. Washington felszólította Tripolit, hogy tegyen lépéseket a líbiai nép akaratának teljesítése érdekében, s reformok megvalósítását sürgette. A külügyi szóvivő szerint a térség országai hasonló demográfiai és gazdasági problémákkal küszködnek, s Líbia sem kivétel, ott is olyan intézkedések szükségesek, amelyek elébe mennek a lakosság elvárásainak és igényeinek.

A dél-iraki Bászra városban több száz tüntető vonult az utcákra a tartományi kormányzó lemondását követelve a köznapi élet súlyos gondjai miatt. Az ilyen kisebb demonstrációk mindennaposak szegény dél-iraki tartományokban, ahol az emberek ugyan politikai szabadságot élveznek, de gazdaságilag nagyon nehéz helyzetben vannak a 30 százalékos munkanélküliség és a burjánzó korrupció miatt, illetve kifogásolják, hogy gyakran csak naponta néhány órán át van áramszolgáltatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik