Nagyvilág

Hataloméhesnek látja Orbánt az Economist

A hetilap a független intézmények felszámolásáról ír, de lát pozitív jeleket is.

Orbán Viktor kormányának eddigi vitatott lépéseiről közölt cikket a The Economist hetilap. Mint írják, kétharmados győzelme után a Fidesz szinte mindegyik független intézménynél átvette az irányítást. Külön említést tesznek a szerző által “simulékonynak” jellemzett Schmitt Pál államfővé választásáról, illetve a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának (NENYI) állami intézményekre történő kiaggatásáról. Ezzel kapcsolatban a lap megjegyzi, hogy a nyilatkozat szerint Magyarország csak most nyerte vissza önrendelkezését, miközben már két évtizede demokráciában él.

A cikkben szót ejtenek az újonnan felálló médiatanácsról is, amely csak a Fidesz delegáltjaiból áll, illetve megemlítik, hogy a médiaszabályozási tervek elleni tiltakozásul több lap is üres címlappal jelent meg. A lap szerint az ellenzéki politikusok és a civil aktivisták abban bíznak, hogy az Európai Uniós elnökséggel járó figyelem visszafoghatja a kormánypártot a drasztikus lépésektől.

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása miatt a jelenlegi kabinet nehéz helyzetben van. A tárcavezető szerint új munkahelyek teremtése a legfontosabb feladat, de elismeri, hogy a kormány által alkalmazott gazdaságpolitikai stratégia “nagyon kockázatos”.

Az Economist megjegyzi: nem csak rossz hírek érkeznek Magyarországról. Ide sorolják a Jobbik és a Magyar Gárda problémáit, a gazdasági növekedési előrejelzéseket, a forint stabilitását, valamint azt is, hogy a magyar EU-elnökség kiemelt figyelmet fordítana a romák helyzetének javítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik