Gazdaság

Orbán: erős Európához erős euró kell

Ha erős Európát akarunk, akkor erős euróra is szükség van, és ennek érdekében most meg kell hozni néhány történelmi döntést - mondta Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben.

A magyar miniszterelnök szerint ha az euró “nem nyeri vissza régi fényét és erejét, ha nem nyeri vissza azt a reményt, hogy az európaiak pénzéből igazi világpénzzé is válhat”, akkor ennek a kárát azok az országok is el fogják szenvedni, amelyek nincsenek benne az eurózónában.

Péntekig tartó értekezletükön az uniós vezetők igyekeznek elvi megállapodásra jutni annak a rövid, korlátozott hatókörű uniós alapszerződés-módosításnak a szövegében, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezet tagállamai állandó jellegű pénzügyi stabilitási mechanizmust – lényegében készenléti hitelkeretet – alakítsanak ki a jövőben esetleg fizetési nehézségekkel szembekerülő országok megsegítésére.

A stabilitási mechanizmus létrehozását célzó tárgyalásokba az euróövezeten kívüli EU-országok is bekapcsolódhatnak, és ha valamikor szükségessé válik a mentőmechanizmus tényleges igénybevétele valamely ország megsegítésére, akkor a zónán kívüli országok is dönthetnek úgy, hogy részt vesznek az akcióban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Könnyebb lesz-e a magyar EU-elnökségnek? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik