Nagyvilág

Economist: a Fidesz újabb ütközete

A Fidesz Alkotmánybíróság elleni kirohanásáról ír e heti számában a brit Economist Kelet-Európával foglalkozó bloggere.

Példa nélküli politikai csatározás zajlik Magyarországon: egyik oldalon az Alkotmánybíróság, a másikon a jobbközép Fidesz-kormány áll, utóbbi kétharmados parlamenti többséget birtokol az áprilisi országgyűlési választások óta. Kedd reggelig legalábbis korlátlan hatalommal rendelkezett: ekkor a taláros testület alkotmányellenesnek minősítette a kormány által megalkotott 98 százalékos különadót– írja az Economist bloggere.

A brit hetilap szerzője rámutatott: a Fidesz dühöngő reakcióval válaszolt a testület döntésére, Lázár János frakcióvezető kedd délután az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítésére tett javaslatot, melynek értelmében a testület nem határozhat a költségvetést érintő ügyekben. A szerző szerint egy alkotmányos válság mindig rosszkor jön, de a januárban kezdődő magyar uniós elnökség fényében különösen érzékeny témáról van szó, Brüsszel és a többi tagállam ugyanis ferde szemmel néz Budapestre. A cikk szól az ellenzék, azon belül Schiffer András LMP-frakcióvezető felháborodott reakciójáról, aki kazahsztáni módszerekkel vádolta Orbán Viktor miniszterelnököt.

A blogger rámutat: szokatlan módon még a konzervatív, a kormány lépéseit hűen támogató Magyar Nemzet is kritikát fogalmazott meg az eset kapcsán. A szerző véleménye szerint a kormány önkényes döntéshozatalával veszélyes precedenst teremt. A lap Szabados Krisztián politikai elemzőt, a Political Capital munkatársát idézi, aki elmondta: a kormány félelme valójában abból ered, hogy a taláros testület esetleg visszadobja majd a krízisadót is, hatalmas lyukat ütve ezzel az állami büdzsén.

AJÁNLOTT LINK:

Alkotmánybíróság: neve, ha van, csak áruvédjegy (hvg.hu)

A Fidesz akciója inkább megosztja az ellenzéket (Index.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik