Nagyvilág

Állapotos képviselőkön múlhat Berlusconi leváltása

Három képviselőnő terhessége miatt hiányozhat az alsóházból. Az ellenzék még a bizonytalanokra hajt.

Ma szavaz az olasz parlament a IV. Berlusconi-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról. Az arányok elég kiegyenlítettek, a PdL (Popolo della Libertá; Szabadság Népe) vezette végrehajtás sorsa néhány szavazaton múlhat. Az indítványról a Szenátusban már szavaztak, és Silvio Berlusconi meg is szerezte a támogatását. A Képviselőházban nemsokára döntenek.

Az olasz miniszterelnöknek és kormányának mindkét kamarában többséggel kell rendelkeznie ahhoz, hogy hivatalban maradhasson. Ha ma bármelyik ház megvonja a bizalmat Silvio Berlusconitól, akkor Giorgio Napolitano köztársasági elnökön a sor, hogy a hivatalosan is megszülető kormányválságot orvosolja.

Mit vártunk és várhatunk a mai naptól? A Szenátusbeli szavazás lezajlott, ott többsége is lett a kormánynak és a felsőház így elutasította az indítványt. A bizalmat a Képviselőház minden valószínűség szerint meg fogja vonni a kabinettől, feltéve ha az ellenzék képes volt az utóbb néhány napban a saját pártjára állítani a bizalmatlanokat, és minden képviselőjük megérkezett a szavazásra. (Három ellenzéki képviselőnő állapotos, így nem biztos, hogy meg tudnak jelenni.) Az arányok messzemenően kiegyenlítettek, az előzetes jóslatok maximum egy-két szavazatnyi különbséget jósolnak.

A baloldal egyértelműen az indítvány mellett voksol, ahogy a kereszténydemokrata közép is. A mérleg nyelve a Giancarlo Fini házelnök vezette FLI (Futuro e Libertá; Jövő és Nép) frakciója. Kérdés, hogy a történelem ismétli-e önmagát, hiszen 2005-ben az akkor még CdL (Casa della Libertá; Szabadság Háza) koalíció színeiben kormányzó II. Berlusconi-kormány ugyancsak Fini és pártja (Alleanza Nazionale; Nemzeti Szövetség) kilépése miatt volt kénytelen felállni; igaz akkor a köztársasági elnök ismét a miniszterelnököt kérte fel kormányalakításra, aki időközben megegyezett az AN vezérével.

Ma az FLI akkor szavaz az indítvány mellett, ha a miniszterelnök nem mond le. Mivel erre semmilyen esély nincs, a képviselőcsoportnak az ellenzékkel kell szavaznia, azonban van egy két “nosztalgiázó” képviselő, akinek az álláspontja még senki számára nem nyilvánvaló. Az ő meggyőzésükre a párt tegnap esti ülése szolgált, amely – állítólag – sikeres volt.

Az indítvány melletti elkötelezettségüket – és a Gelmini törvénytervezet eltörlése iránti reményüket – kifejezvén az egyetemi hallgatók és a diákság országos akciót szervezett: a legtöbb egyetemi városból (így Pisából is) különbuszokkal, vonattal, autóval több ezren indultak a fővárosba, hogy az alsóház épülete, a Palazzo Montecitorio előtt tüntetve gyakoroljanak nyomást a honatyákra.

A cikk szerzője Varga András, az ELTE ÁJK és a Pisai Egyetem politológus hallgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik