Nagyvilág

A külképviseleteken mindig kevesebben szavaznak a Fideszre és a DK-ra

MTI / Veres Nándor
Belép a szavazófülkébe egy választópolgár a magyarországi országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán 2022. április 3-án.
MTI / Veres Nándor
Belép a szavazófülkébe egy választópolgár a magyarországi országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán 2022. április 3-án.

Eddig több mint 10 ezer magyar választó jelezte, hogy szeretne élni a külképviseleti szavazás lehetőségével – írja hétfői cikkében a Telex.

Ennél szinte biztosan lényegesen többen fognak majd voksolni, mivel a külföldön élő vagy a szavazás napján külföldön tartózkodó magyar választóknak május 31-én 16 óráig kell regisztrálniuk magukat abba a külképviseleti névjegyzékbe, ahol majd szavazni szeretnének június 9-én az európai parlamenti választásokon, márpedig a kérelmek legnagyobb része a regisztrációs időszak utolsó hetében szokott megérkezni.

Regisztrálniuk azoknak kell, akik rendelkeznek magyar vagy más uniós tagállambeli lakcímmel.

A Telex emlékeztet: 2019-ben majdnem 18 ezren szavaztak a külképviseleteken, ami a nyugaton élő magyar diaszpóra nagyságát (mintegy 400 ezer fő) figyelembe véve alacsony választói aktivitást jelent. Mint írják, amióta EP-választásokon vehetünk részt, a magyarországi szavazókörökben a Fidesz rendre kiugróan jól szerepel, ám a külképviseletekről érkező szavazatok tekintetében a Fidesz 2004 óta minden alkalommal sokkal rosszabbul szerepelt a konzulátusi szavazókörökben, de ez igaz egy másik pártra, a Demokratikus Koalícióra is.

Országgyűlési választásokon is tetten érhető ez a trend, a Fidesz és a DK jóval gyengébben szerepel a külképviseleteken – bár ezt nehezebb számszerűsíteni. Ennek az az oka, hogy a parlamenti választásokon a követségeken leadott szavazatokat belekeverik a 106 egyéni választókerület egy-egy előre kijelölt szavazókörének szavazólapjai közé. De még 2022-ben is látszott, hogy a kormánypárt ebben a 106 szavazókörben szerepelt messze a leggyengébben mindegyik választókerületben, ahogyan 2018-ban a DK sem tudta saját országos átlagát hozni ezekben a szavazókörökben.

A Telex szerint a Fidesz és a DK relatív népszerűtlenségének okait a nyugaton dolgozó vagy tanuló magyarok körében nehéz pontosan megfejteni, de összefüggésben állhat azzal a ténnyel, hogy a 2008-as válság vagy a 2011 után szintén új erőre kapó kivándorlási hullám éveiben az ország kormányfőjét Gyurcsány Ferencnek vagy Orbán Viktornak hívták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik