Nagyvilág

Megúszhatják a halálbüntetést a 2001-es terroristák

Az amerikai elnök úgy határozott, hogy polgári bíróság dönt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kitervelőinek sorsáról; tehát a vádlottakat közönséges bűnözőkként kezelik, mert teljes jogi képviseletet kapnak és vallomásaik közül csak az számít, amit a tárgyalás során tesznek. Az ügyész halálbüntetést kért, de jogi szakértők szerint kétséges, hogy megkapják-e.

Heves reakciókat váltott ki a bejelentés, hogy Barack Obama az elnökválasztási kampány során tett ígéretéhez híven, polgári bíróságra viszi a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kitervelőinek ügyét, ahol a vádlottakat teljes jogi képviselet illeti meg. A polgári bíróság – szemben a katonaival – csak azokat a vallomásokat veheti figyelembe, amik a tárgyalóteremben hangzanak el.

Republikánusok szerint felelőtlen a döntés, mert a tárgyalás önmagában is biztonsági kockázatot jelent. Az ellenzék azt is kifogásolja, hogy a több mint 3000 amerikai meggyilkolásával vádolt férfiakat közönséges bűnözőknek tekintik. Felhívták a figyelmet, hogy a vádlottak a nyilvános pert nézeteik terjesztésére használhatják – tudósít a The Los Angeles Times.

Obama azzal nyugtatta meg a közvéleményt, hogy az ügyész halálbüntetést fog kérni Kálid Seikh Mohamedre és társaira. Szakértők kételkednek ebben, ugyanis a vádat arra a beismerő vallomásra alapozzák, amit Kálid Seikh kényszervallatás során tett és ha ezt visszavonja, az ügyésznek nehéz dolguk lesz.

A napilap emlékeztet rá, hogy az amerikai polgári bíróság eddig csak egy terroristát, Timothy J. McVeigh-et, az okholomai robbantót ítélt halálra. A 224 áldozatot követelő 1998-as tanzániai és kenyai amerikai nagykövetségek elleni támadás kitervelői is csak életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik