Nagyvilág

Eduárdóék után a horvátokra vadásznak Bolíviában

Eduardo Rózsa Flores meggyilkolását, majd Mario F. Tadic őrizetbe vételét követően pánik tört ki a Bolíviában élő horvátok körében. Lapértesülések szerint Morales elnöknek kapóra jött az állítólagos merénylők horvát állampolgársága, hogy megtámadhassa legnagyobb politikai ellenfelét, a horvát származású Branko Marinkovicsot. A gyilkosság körülményei körül közben egyre több a homályos pont.

A bolíviai elnök parancsára az állami televízió kampányt indított a horvát bevándorlók ellen – értesült az Index című horvát internetes lap. A bemutatott videoklipekben a horvátok fasisztákként szerepelnek és azzal vádolják őket, hogy Bolíviát is ugyanúgy szét akarják cincálni, mint annak idején Jugoszláviát – írja a lap.

A szerb Kurir című internetes lap szerint a bolíviai hatóságok a „ merénylőket” az ellenzék vezetőjéhez, Branko Marinkovicshez tartozó körökhöz kötik. A horvát származású Marinkovics, Santa Cruz polgármestere és Morales elnők legfőbb politikai ellenfele, a gazdagabb tartományok autonómiáját szorgalmazza. Emiatt a bolíviai kormány úgy látja, hogy Marinkovics az ország egységének megbomlasztására törekszik, a „horvát forgatókönyv” alapján éppen úgy, ahogy annak idején Horvátország is kivált a Jugoszláv föderációból.

Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül támadtak Santa Cruz városban, a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén megszállt csoportra. Az akcióban – amelyet utóbb egy Evo Morales elnök meggyilkolására felesküdött terrorista sejt felszámolásaként tálaltak – lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai- magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert; letartóztatták továbbá a horvát Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt. Eduardo Rózsa Flores temetéséről családja még pénteken gondoskodott, a két másik áldozat holtteste egyelőre még a sorsára vár.

Szentlászló egy emberként gyászolja Rózsa Florest

Az Eszékhez közeli szlavóniai falu lakosait megrázta hősük halálhíre – számol be a Dnevnik című horvát internetes lap. A „spanyol”, ahogy a szentlászlóiak becézték Florest, éppen ebben a faluban hozta létre nemzetközi önkéntes seregét és védte azt egészen a falu elvesztéséig. A háború után minden évben november 24-én személyesen vett részt Szent László elestének évfordulóján. Flores legutóbb tavaly nyáron járt a faluban, ahol gyertyát gyújtott elesett bajtársai emlékére – írja a lap.

A bolíviai hatóságok fegyvereket foglaltak le az állítólagos merénylet elkövetésével kapcsolatban (fotó:MTI/EPA)

A bolíviai hatóságok fegyvereket foglaltak le az állítólagos merénylet elkövetésével kapcsolatban (fotó:MTI/EPA)

A pénteken meggyilkolt Rózsa Flores barátja, Kelemen Dezső határozottan állítja: Rózsa nem volt terrorista. Harcos volt, katona, de mindenekelőtt jó barát. Ferenc Ladislav, néhai bajtársa szerint Flores megérdemelné, hogy Szentlászló legendás hősévé avassák, a háborúban szerzett érdemei miatt, valamint a háború utáni időkben a falu újjáépítéséért elkövetett munkájáért. A szlavóniai falu lakosai templomi harangszóval tisztelegtek Flores emléke előtt, emellett pénzgyűjtést terveznek hősük emlékére.

Bár katolikus volt, Eduardo Rózsa Florest baráti szálak fűzték Kettős Jánoshoz, a Horvátországi Magyar Református Egyház püspökéhez is, aki istentiszteletet tart Flores lelki üdvéért – értesült a lap.

A helyszínen nyomoznak

A merénylet ír áldozatának halála kapcsán a hatóságok hivatalos nyomozásba kezdtek a helyszínen. A bolíviai Külügyminisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy a helyszínre érkeztek azok az ír diplomaták, akik Michael Martin Dwyer halálának ügyében vizsgálódnak – írja az Irish Independent. Több internetes közösségi oldal tanulsága szerint Dwyer kedvenc sportja a lövészet és a krav-maga izraeli küzdősport volt. A 24 éves fiatalemberről több kép is látható, amint katonai terepruhában pózol, bejegyzései alapján pedig előszeretettel játszott harci videojátékokat.

Dwyer családja bejelentette, hogy nem hisznek a hivatalos magyarázatnak, mely szerint fiuk a bolíviai elnök ellen merénylet elkövetésére készült volna – írja az Irish Independent, hozzátéve, hogy a család nem utazik Dél-Amerikába. Hétfőn az ír hatóságok megerősítették, hogy Michael Dwyer büntetlen előéletű, nevéhez nem köthető semmilyen kihágás.

Sok a homályos pont

Huszonnégy eves emberek járják a világot és önmagában az a tény, hogy katonai kabátot viselnek, még nem jelenti azt, hogy bármilyen katonai akciónak részesei volnának – nyilatkozta Dick Roche, ír külügyi illetékes, hozzátéve, hogy a fotókon jól látható, hogy az egyik holttest kezei meg vannak kötözve, ami ellentmond a tűzharcról szóló hivatalos állításoknak.

A bolíviai hatóságok tűzharcra vonatkozó hivatalos magyarázatát a gyilkossággal kapcsolatban nemcsak az ír Külügyminisztériumban tartják gyanúsnak. A bolíviai média szemtanúkra hivatkozva arról számol be, hogy a Hotel de las Americas előtt állig felfegyverzett katonák jelentek meg a gyilkosság napján hajnali fél ötkor és körülvették az épületet azt követően, hogy meghiúsították az elnök ellen tervezett állítólagos merényletet.

A gyilkosság helyszínéül szolgáló hotel menedzsere szerint a hatóságok azon állítása sem megalapozott, mely szerint az öt férfinek köze lett volna a gyilkosság napján a Julio Terrazas katolikus püspök ellen dinamittal végrehajtott merényletnek. Bizonyíthatóan a férfiak mindannyian a szobájukban tartózkodtak a robbantás alatt – nyilatkozta az Irish Independent című lapnak.

A Bolíviai Jogi Közösség vezetője szerint a “terrorellenes” akció végrehajtása körül súlyos szabálytalanságok történtek, amelyek kétségbe vonják magát az akciót és a hivatalos nyomozás hitelességét is. A rendőrség törvényt sértett, mert nem rendelkezett olyan, az épületbe való behatolásról szóló engedéllyel, amely bírói aláírással lett volna hitelesítve – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik