Nagyvilág

Kémbotrányba keveredett Amerika a Dél-kínai-tengeren

Valószínűleg titkos megfigyelést végzett az az amerikai hajó, amelyet a minap kínai hajók közelítettek meg fenyegetően a Dél-kínai-tengeren. Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége tiltakozó jegyzéket nyújtott át a kínai külügyminisztériumnak az ügyben.

Nem felel meg a tényeknek az az amerikai állítás, amely szerint az amerikai haditengerészet hajója nemzetközi vizeken tartózkodott volna – idézte a hongkongi Phoenix tévé internetes oldalán Kína washingtoni nagykövetségének szóvivőjét. A kínai illetékes szerint az amerikai kutatóhajó Kína különleges gazdasági övezetében végzett „illegális megfigyelést”, megszegve ezzel a nemzetközi tengerjog szabályait és a kínai törvényeket.

A kínai hatóságok már többször kérték diplomáciai úton az amerikai féltől, hogy szüntesse be a Kína különleges gazdasági övezetében folytatott jogellenes tevékenységet – közölte a nagykövetségi szóvivő. A Pentagon közlése szerint vasárnap egy kínai felderítőhajó és négy kísérőhajó veszélyesen megközelítette az Impeccable nevű fegyvertelen amerikai hajót, amely civil személyzettel oceanográfiai kutatásokat folytatott a Dél-kínai-tengeren, nemzetközi vizeken. Az eset a Kínához tartozó Hajnan (Hainan) szigetétől 120 kilométerre délre történt – írja a BBC.

Az ügy miatt az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége tiltakozó jegyzéket adott át a kínai külügyminisztériumnak, valamint Kína washingtoni nagykövetségének is, hangsúlyozva, hogy az Impeccable „rutinműveleteket végzett a Dél-kínai-tengeren a nemzetközi szokásjognak megfelelően”. Az amerikai külképviselet jegyzéke szerint „a kínai hajók akciója mindkét felet egyaránt veszélybe sodorta”, és ez összeegyeztethetetlen azzal a kötelezettséggel, hogy a hajóknak a tengeren tekintettel kell lenniük egymás biztonságára. A nagykövetség végezetül közölte, hogy Washington kész tárgyalásokat folytatni Pekinggel az ilyen és hasonló ügyekben.

Az Impeccable a Japánban állomásozó 7. amerikai flotta oceanográfiai kutatásokat végző öt hajójának egyike, amely alacsony frekvenciájú hanghullámokkal észlelni tudja a vízfelszín alól érkező esetleges fenyegetéseket. Független elemzők szerint a Hajnan szigetén működő kínai haditengerészeti támaszponton ballisztikus rakétákkal fölszerelt tengeralattjárók is állomásoznak.
A tengeri incidensről szóló hírek hozzájárultak az olajár meredek emelkedéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik