Nagyvilág

Abháziában is tombol a háború

Földön és levegőben folytatódtak a harcok hétfőn a grúz és az orosz erők között a szakadár déloszét terület kapcsán kirobbant fegyveres konfliktusban, és felélénkültek a harci cselekmények Grúzia másik szakadár területén, Abháziában.

Csapatainak kivonását állító nyilatkozatai ellenére Grúzia továbbra is lövi Dél-Oszétia “fővárosát”, Chinvalit, benne az orosz békefenntartók állásait is – közölte az ottani orosz erők parancsnoka. A déloszét hatóságok adatai szerint három orosz békefenntartó halt meg és 18 további katona kapott sebeket a Grúziából indított rakétatámadásokban. Moszkvában egy hétfő déli tájékoztatón 18-ra tették a halott orosz katonák számát.

A grúz belügyminisztérium közlése szerint az orosz tüzérség és légierő hevesen támadja Gorit, a szakadár Dél-Oszétia közelében fekvő grúz várost, s az orosz légierő repülőgépei bombázzák Tbiliszit és környékét is. Egy katonai támaszpontot és egy radarállomást támadtak hajnalban Tbiliszi egyik elővárosában, illetve egy közeli faluban. Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint már a végéhez közeledik a Dél-Oszétiában végrehajtott katonai művelet, Chinvali teljes mértékben a megerősített orosz békefenntartó kontingens ellenőrzése alatt áll. Az orosz Interfax hírügynökség idézte hétfőn ilyen értelmű nyilatkozatát.

Leálltak a járatok

Az azerbajdzsáni légitársaság úgy döntött hétfőn, hogy az orosz-grúz fegyveres konfliktus miatt leállítja átmenetileg Baku és Tbiliszi közötti járatait. Karim Maszimov kazah miniszterelnök leállíttatta hétfőn a fekete-tengeri grúz kikötőn, Batumin átmenő kazah olajszállításokat. George Bush amerikai elnök közölte hétfőn Pekingben: világosan jelezte Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek, hogy “elfogadhatatlan” a grúziai erőszak, és bírálta Oroszország “aránytalan” válaszlépését. Elmondta pekingi látogatásának utolsó napján, az NBC Sports amerikai televíziónak adott nyilatkozatában: sürgette az orosz vezetővel folytatott pénteki megbeszélésén, hogy állítsák helyre a felek az augusztus 6. (a déloszét terület elleni grúz támadás kezdetének napja) előtti status quót.

Az Európai Unió, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a NATO élénk diplomáciai tevékenységet folytat, hogy véget vessen az orosz-grúz fegyveres konfliktusnak. Azonnali tűzszünetet sürgetett Bernard Kouchner, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország külügyminisztere Mihail Szaakasvili grúz elnökkel tartott vasárnapi találkozóján. Kouchner ismertette Tbilisziben az EU által támogatott hárompontos francia rendezési tervet, amely előírja Grúzia területi épségének tiszteletben tartását, az ellenségeskedések haladéktalan beszüntetését és a korábbi status quo visszaállítását. Benyomása szerint Szaakasvilinek “eltökélt szándéka a béketeremtés”. A grúz elnök elfogadta csaknem minden javaslatunkat – mondta hétfőn az RTL francia rádiónak adott tbiliszi nyilatkozatában.

Dmitrij Medvegyev orosz államfővel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel is megbeszélést folytat majd Kouchner. Vele tart Moszkvába Alexander Stubb, az EBESZ soros elnöke is. Eka (Jekatyerina) Tkeselasvili grúz külügyminiszter Jaap de Hoop Schefferrel, a NATO főtitkárával találkozik kedden Brüsszelben. Az északatlanti szervezet vezető tisztségviselője azzal vádolta hétfőn Moszkvát, hogy aránytalanul nagy erőket vet be a grúzok elleni háborúba, és megsérti Grúzia területi épségét.

A 3900 négyzetkilométer területű, mintegy 70 ezer lakosú Dél-Oszétia a kilencvenes évek elején, közvetlenül a Szovjetunió felbomlása után szakadt el Grúziától. A nemzetközi közösség nem ismeri el a Dél-oszét Köztársaságot. A chinvali kormány céljának tartja az egyesülést az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétiával. Grúzia másik szakadár területén, a Fekete-tenger partjai mentén húzódó Abháziában is harcok folynak a grúz, illetve az orosz-abház erők között.

Nem teszik le a fegyvert

A grúz erők visszaverték a Kodori-szoros elfoglalására indított támadásokat – jelentette be hétfőn a grúz belügyminisztérium. Az abház védelmi minisztérium úgy fogalmazta meg ugyanezt, hogy az abház erőknek sikerült minden hegyi utat és ösvényt lezárniuk a grúz katonák elől, akik így a stratégiai fontosságú szoros magasabban fekvő részein rekedtek. Az orosz haderő felszólította a grúz erőket, hogy tegyék le a fegyvert a Grúzia és Abházia között húzódó biztonsági zónában. Katonai támadást helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem teljesítik a követelést. Grúzia azonnal elutasította a felszólítást, belügyi szóvivője útján közölte, hogy nem teszi le a fegyvert.

Oroszország több mint 9 ezerre növelte Abháziában állomásozó katonai erőinek létszámát, és több mint 350-re emelte ottani páncélozott harcjárműveinek számát – jelentette be hétfőn az abháziai orosz erők parancsnokságának egy illetékese. Alekszandr Novickij szavai szerint e csapaterősítéssel meg akarják előzni egy olyan helyzet kialakulását, amilyenbe Dél-Oszétiában kerültek az orosz békefenntartók. Egy abház szóvivő bejelentése szerint Szergej Bagaps abház elnök kérte az orosz felet a békefenntartó alakulatok megerősítésére. A 8432 négyzetkilométer területű, mintegy 200 ezer lakosú Abházia is a kilencvenes évek elején szakadt el Grúziától. Azóta de facto önálló, de nemzetközi közösség nem ismerte el függetlenségét. Mind Abházia, mind pedig Dél-Oszétia Moszkva támogatását élvezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik