Nagyvilág

Nemzetközi tiltakozás az orosz rendőri erőszak ellen

Az Egyesült Államok a szólásszabadság tiszteletben tartására szólította fel hétfőn Oroszországot azt követően, hogy a hétvégén Moszkvában és Szentpéterváron több száz kormányellenes tiltakozót vettek őrizetbe az orosz rendőrök.

A Fehár Ház éles szavakkal bírálta az ellenzéki tüntetők elleni “elfogadhatatlan” megtorlást. „Mélységesen felkavar bennünket az az erély, amellyel a hatóságok a hét végén szétoszlatták a tüntetőket Moszkvában és Szentpéterváron, valamint az erő túlzott alkalmazása, amely hasonló helyzetekben egyre gyakoribb a hatóságok részéről” – közölte Dana Perino fehér házi szóvivő, hozzátéve, hogy elfogadhatatlan a békés tüntetők elleni ilyen fellépés.

Csak az ellenzéki tüntetést tiltotta be Putyin

Sean McCormack külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy míg Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatóinak engedélyezték pénteken Moszkvában a véleménynyilvánítást, az ellenzékiektől ezt megtagadták, pedig megmozdulásuk teljesen békés volt. Nekik is joguk van a szólásszabadságra és a gyülekezésre – tette hozzá. A szóvivő felszólította az orosz kormányt, engedélyezze a politikai erőknek, hogy szabadon, megfélemlítés vagy zaklatás nélkül fejthessék ki véleményüket.

Németország vizsgálatot követel

Elfogadhatatlannak nevezte hétfőn az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország kormánya is a hétvégi oroszországi Kreml-ellenes tüntetéseken történt rendőri fellépést. „Aggasztó az (orosz rendőrség által) alkalmazott erő túlzott mértéke, a média munkatársait ért támadások pedig elfogadhatatlanok” – fogalmazott Thomas Steg német kormányszóvivő sajtótájékoztatóján. “A német kormány elvárja és követeli, hogy alaposan vizsgálják ki a moszkvai és szentpétervári eseményeket” – tette hozzá.

Kanada: a G8-ak a demokratikus értékeket is védik

Kanada aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszországban a rendőrség elfojtja az ellenzék tüntetéseit, kiemelve, hogy a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő G-8-ak egyik kötelezettsége a demokratikus értékek védelme. Peter MacKay kanadai külügyminiszter egy vasárnap este kiadott közleményében hangoztatta: megértik, hogy az orosz kormány feladata betartatni a törvényt. A rendőrség erőteljes fellépése ugyanakkor aggodalmat vált ki. A G8-aknak a demokrácia világában játszott vezető szerepe miatt különös felelőssége van a demokratikus értékek megőrzésében, amelyet saját maguknak is be kell tartaniuk – tartalmazza a dokumentum.

Az AI pártatlan vizsgálatot követel

A moszkvai és szentpétervári kormányellenes tüntetéseken tapasztalt rendőri erőszak “alapos és pártatlan” kivizsgálására szólította fel hétfőn az orosz hatóságokat az Amnesty International. A világ legnagyobb emberi jogi csoportjának hétfőn este Londonban kiadott felhívása szerint az orosz kormánynak ki kell vizsgálnia a rendőri brutalitásról bejelentett minden panaszt. Az AI szerint lehetséges, hogy az erőszakszervek fellépése a kifejezési és gyülekezési szabadság megsértésével ért fel, márpedig a hatóságoknak kötelességük ezek biztosítása.

Az orosz rendőrség szombaton több száz tüntetőt vett őrizetbe a Vlagyimir Putyin elnök elleni moszkvai demonstráción, köztük Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot. Vasárnap Szentpéterváron a rohamrendőrök gumibotokkal kergették szét a Kreml-ellenes tiltakozókat. A hatóságok újságírókat, köztük német tudósítókat is őrizetbe vettek. Megrugdosták és ütlegelték Stephan Stuchlikot, az ARD televízió moszkvai tudósítóját és annak hangtechnikusát, majd másokkal együtt rövid időre egy rabomobilba zárták őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik