Nagyvilág

Barroso az elutasítás terjedésétől tart

Súlyos problémának nevezte Manuel Durao Barroso az Európai Bizottsági elnöke az európai alkotmány francia elvetését. Barroso hétfőn a francia LCI hírtelevíziónak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a "nem" francia győzelme "megfertőzheti" lehet a ratifikálást ezután napirendre tűző országokat.

Ugyanakkor az EU-bizottság elnöke úgy vélekedett, hogy a francia referendum eredménye nem befolyásolja a Törökország csatlakozásával kapcsolatos tárgyalások októberre tervezett kezdetét. Meggyengítette a “nem” szavazatok győzelme Franciaország pozícióit az európai intézményekben – szögezte le Jeannot Krecké az unió soros elnöki tisztét ellátó Luxemburg gazdasági és külkereskedelmi miniszter.

Krecké szerint a ratifikációs folyamatnak folytatódnia lesz és nem várható az alkotmányos szerződés újratárgyalása. “Egyelőre nem látom, milyen szöveget tudna ajánlani Franciaország a “nem” után” – mondta a luxemburgi BFM rádióban.

“A franciák inkább Törökország EU-csatlakozására és a szolgáltatások liberalizását célzó Bolkenstein-direktívára mondtak nemet, mint az európai alkotmányra” – vélekedett hétfői közleményében Erkki Tuomioja finn külügyminiszter, aki szerint, bár sajnálatos az alkotmány jövője szempontjából a franciák választása, de éppen az említett okok miatt, amelyeknek nincsen közük az európai alaptörvényhez, “nem kell sürgős következtetéseket levonni belőle.”

A francia “nem” további késést okozhat Norvégiában az Európai Unióhoz való csatlakozás vitájában – nyilatkozta Kjell Magne Bondevik norvég kormányfő. Bondevik az NRK köszolgálati rádióban annak a véleményének adott hangot, hogy most még kevésbé világos, hogy milyen típusú unió lesz a jövőben. Ugyanakkor a norvég miniszterelnök hangsúlyozta: a francia elutasítás nem érinti Norvégia és az EU kapcsolatait

Ajánlott videó

Olvasói sztorik