Belföld

A Fidelitas-alelnök és ismerősei egy I. kerületi klinika lakói lettek az időközi választás előtti napokban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Gyanúsan sokan jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére lakóként az I. kerületi időközi választást megelőző napokban. A Fidesz jelöltje által 60 szavazattal megnyert voksolás után a Momentum a helyi választási bizottsághoz fordult, mert szerintük jogsértés történt. Részben az ellenzéki párt információi alapján a 24.hu Baczkó Norbert Fidelitas-alelnököt és ismerőseit azonosította mint akik egyaránt az időközi választást megelőző hetekben „költöztek be” az egészségközpont ingatalanaiba, és így akár szavazhattak is az időközi választáson. A Fidesz ifjúsági szervezetének alelnöke például hat nappal a válaszás előtt létesített budavári lakcímét, noha előtte több mint tíz éven át Csömörön politizált. Baczkó arra nem adott érdemi magyarázatot, hogy találtak rá ismerőseivel „új otthonukra” a rendelő címén, és nem árulta el azt sem, hogy részt vett-e az időközi választáson. A Momentum elnöke szerint a Fidesz csalással nyert. A fiktív lakcímek bejelentését tavaly ősz óta már nem szankcionálja a Büntető törvénykönyv egy kormányzati módosító indítvány nyomán.

„Gratulálok, Csilla! Köszönjük, Budavár!” – írta ki a Facebookra hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, és a Várfoglalás felirat kíséretében egy szelfit is közzétett a vasárnapi I. kerületi időközi önkormányzati választás fideszes győztesével, Fazekas Csillával. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára aznap arra szólította fel a kerület párbeszédes polgármesterét, V. Naszályi Mártát, hogy mondjon le, mivel a baloldal elvesztette a többségét a képviselő-testületben. (Valójában az ellenzéki összefogás színeiben bejutott képviselők továbbra is többen vannak, mint a fideszesek, de közülük két egykori jobbikos politikus újabban többször is a kormányoldallal szavazott, megfordítva a testületen belüli erőviszonyokat.)

A Fidesz vezetői tehát komoly tétet tulajdonítottak az időközi választás eredményének, a vizit a kormányfőnél pedig különösen szokatlan egy önkormányzati képviselői mandátum megszerzése után. A lelkesedés alacsonyabb szinteken is érezhető volt: gratulált Fazekas győzelméhez közösségi oldalán Baczkó Norbert, a Fidelitas alelnöke is, és megjegyezte: „Budavár hazatért!”

A 24.hu információi alapján Baczkónak és ismerőseinek jelentős szerepe lehetett Fazekas Csilla sikerében – olyan jelentős, hogy esetleges közreműködésük tavaly őszig jó eséllyel a Büntető törvénykönyv hatálya alá tartozott volna.

*

Az I. kerület 5. számú egyéni választókerületében azért kellett új választást tartani, mert a körzet korábbi képviselője, a Momentumban azóta pártelnökké választott, korábban alpolgármesterként dolgozó Gelencsér Ferenc listáról bejutott a parlamentbe. Az alpolgármesteri posztot korábbi munkatársa, Korsós Borbála vette át, és ő indult a megüresedett képviselői helyért is. A momentumos politikus végül 60 szavazattal (423-363 arányban) maradt alul Fazekas Csillával szemben, ám kifogást nyújtott be az eredménnyel szemben a helyi választási bizottságnál.

Korsós szerint a választás nem volt tiszta, ugyanis – birtokába került bizonyítékok alapján – augusztus eleje és a múlt vasárnapi, szeptember 11-i választás napja között gyanúsan sokan létesítettek lakcímet a választókerületbe tartozó Ostrom utca 16. szám alatt. Mint írta, a beadványában megjelölt személyek az augusztus 4-én a rendelkezésére bocsátott névjegyzékben még nem szerepeltek. A Momentum politikusa szerint az érintettek az I. kerülethez valójában és életvitelszerűen nem kötődnek, ellenben egy részük a Fidesz ifjúsági szervezetéhez vagy Fidelitas-tagokhoz kapcsolható, ezért kérte a jogsértés megállapítását.

Varga Jennifer / 24.hu Ostrom utca 16.

Fidelitasosok a házban

Részben az ellenzéki párt információi alapján a 24.hu több frissen bejelentkezett személyt azonosított, akik új lakcímük okán szavazhattak is az időközi választáson. Az Opten céginformációs adatbázisa szerint

mindössze hat nappal a budavári időközi választás előtt létesített lakcímet az Ostrom utca 16. szám alatt Baczkó Norbert, a Fidelitas alelnöke, aki a Fidesz listás országgyűlési képviselőjelöltje volt az április 3-ai választáson, és a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa.

  • A cégadatok alapján az időközi választás előtt 11 nappal jelentkezett be ugyanebbe a házba Hurta Adrienn. Ő korábban a Budavári Önkormányzat egyik bizottságának nem képviselő tagja volt, valamint a kormany.hu oldalra feltöltött dokumentum szerint kormányzati tanácsadóként dolgozott az Emberi Erőforrások Mininisztériuma megbízásából tavaly december és idén május között, havi 400 ezer forintért.
  • Hurta ugyanúgy ismerőse Baczkónak a legnagyobb közösségi oldalon, ahogy Orbán Gergely. Ő szintén az Ostrom utca 16. „lakója” lett mindössze négy nappal az időközi választás előtt, korábban a Fidesz EP-képviselőjének, Deli Andornak volt a gyakornoka.
  • A budapesti Fidelitas egyik koordinátora és a székesfehérvári Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség korábbi tagja is az Ostrom utca 16. szám alatt talált új otthonra a napokban.

Rajtuk kívül még Baczkó Norbert számos – közszereplőnek nem minősülő – ismerősét találtuk meg az Ostrom utca 16. szám alatti bérház lakásaiba frissen bejelentkezők közül. Akad olyan is, akinek még az édesanyja is erre a címre jelentkezett be a választás előtt.

A cégnyilvántartás és a Momentum birtokába került bizonyítékok alapján körülbelül húsz olyan ember lehet, aki az időközi választást megelőző napokban vagy hetekben jelentkezett be lakóként az Ostrom utcai címre. Ráadásul a tulajdoni lapok alapján a lakóhelyükként szolgáló hat ingatlan

egyaránt két, járóbeteg-ellátással foglalkozó cég tulajdonában van, ugyanis a bérházban egy egészségügyi centrum működik.

A cégek Babai László érdekeltségébe tartoznak, aki a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Varga Jennifer / 24.hu Ostrom utca 16.

A klinika és a ház lakói közt, úgy tudjuk, jogi eljárások vannak, és valóságos társasházi háború zajlik az egészségügyi központ térhódítása kapcsán, amiről tavaly decemberben a Telex közölt riportot.

„Laci régi barátunk”

A választást közvetlenül megelőző lakcímlétesítésekről érdeklődve megkerestük Baczkó Norbertet. A Fidelitas alelnöke először azt mondta, nem tudta, hogy egy magánklinika van az épületben, ami azért furcsa, mert a házra, ahol a hivatalos adatok szerint immáron lakik, hatalmas betűkkel ki van írva, hogy „Egészségközpontok”, másrészt a lakás, amely az új lakcíme, szintén a járóbeteg-ellátással foglalkozó cég tulajdona.

Baczkó arra nem adott érdemi választ, hogy miért létesített lakcímet az Ostrom utcában egy sor ismerősével együtt. A tulajdonosról szólva annyit mondott, „Laci régi barátunk”, ám a kapcsolat részleteiről nem kívánt beszélni.

Én ott fogok katonaként működni, ennyit tudok erről elmondani

– nyomatékosította politikai szerepvállalására utalva.

Baczkó egyébként a cégadatok szerint korábban Csömörön lakott, és ott volt igen aktív a helyi közéletben: 2010-ben a Fidesz-KDNP, 2014-ben a Szeretlek Csömör nevű szervezet színeiben próbált bekerülni a képviselő-testületbe, de nem járt sikerrel, és évekig a helyi Fidesz elnöke volt.

Amikor arról kérdeztük, hogy ténylegesen beköltöztek-e a magánrendelő ingatlanaiba az ismerőseivel együtt, azt mondta:

Nem tudom, ki hova jelentkezett be, én Böröcz Laci munkáját fogom segíteni a kerületben.

Böröcz azon kevés fideszes politikus közé tartozik, akik kipottyantak a parlamentből. Az egykori Fidelitas-elnök az I. és az V. kerületből álló választókerületben kapott ki ellenzéki ellenfelétől, az LMP-s Csárdi Antaltól, az országos listás helyezése pedig nem volt elég ahhoz, hogy bekerüljön az Országgyűlésbe. Böröcz egy az I. kerülethez és a belvároshoz kapcsolódó miniszteri biztosi pozícióval vigasztalódhatott, és az időközi választási kampányban tevékenyen segítette Fazekas Csillát.

Baczkó Norbertet arról is kérdeztük, hogy élve az új lakcím nyújtotta lehetőséggel elment-e szavazni az időközi választáson. Erre azt felelte: ez magánügy.

(A Fidelitas alelnöke a beszélgetést követően SMS-ben azt írta: nem járul hozzá, hogy róla személyes jellegű információkat hozzunk nyilvánosságra a cikkben, és a telefonbeszélgetést is személyes beszélgetésnek tekinti. Egy politikussal közügyben folytatott beszélgetést lapunk azonban semmiképpen sem tekint magántermészetűnek, a választás előtti tömeges lakcímbejelentések ügyének tisztázását pedig egyértelműen közügynek tartjuk – a szerk.)

A voksturizmus már nem illegális

Az Országgyűlés tavaly szavazta meg azt a javaslatot, ami a Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital elemzése szerint is az eddigieknél szélesebb kapukat nyitott a voksturizmus előtt.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett módosítás ezt azzal érte el, hogy már nem kell ténylegesen azon a címen élnie valakinek, amit lakóhelyként bejelent. A jogvédő szervezet álláspontja szerint a fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) így nem büntethető többé. A Büntető törvénykönyv közokirat-hamisításról szóló része úgy módosult ugyanis, hogy a tulajdonos hozzájárulásával vagy saját tulajdonú ingatlanra bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi szankció nélkül – akkor is, ha nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni. Ez azért fontos, mert az elmúlt évek voksolásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek – tényleges ottélés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson. Így történt ez több esetben is a 2019-es önkormányzati választáson is, amikor a rendőrség feltárta és büntetőbíróság szankcionálta a visszaéléseket.

Varga Jennifer / 24.hu Ostrom utca 16.

Momentum: nyílt csalással tudtak nyerni

A Momentum elnöke szerint – akinek volt körzetét hódította most el a kormányoldal – a Fidesz minden aljas kampánytrükkjét bevetette az I. kerületi időközi választás kampányában.

Tömegesen jelentettek be olyanokat egy-egy lakásba, akik ténylegesen nem is ott élnek, ezzel befolyásolva a választás eredményét. Nem beszélve arról, hogy egy egészségügyi központként funkcionáló ingatlanba jelentkeztek át. Még a látszat sem érdekli őket

– mondta Gelencsér Ferenc.

Szajki Bálint / 24.hu Gelencsér Ferenc

Mint fogalmazott, sokaknak megdöbbentő, hogy fő választási ígéretei megszegése után ilyen eredményt ér el a kormánypárt az időközi választáson, de könnyen lehet, hogy „csak nyílt csalással tudtak nyerni”. Szerinte intő jel, hogy Fidesz semmitől sem riad vissza annak érdekében, hogy az ellenzéket ellehetetlenítse, és a hatalmat megszerezze – akár aljas eszközökkel is. Gelencsér szerint ugyanakkor „nem tudnak annyi trükköt bevetni, annyit csalni, hogy elfedjék: csakis a Fidesz miatt közeleg szociális katasztrófa, csakis a Fidesz miatt kell ezen a télen rengeteg magyarnak aközött választania, hogy ételt vesz, vagy fűti az otthonát”. Hozzátette: „Az energia- és rezsiválság megoldásával foglalkozzon inkább a kormány, ne választások elcsalásával.”

Számomra fájó, ha egy fiatal politikus azzal kezdi a politikai karrierjét, hogy választási csalásba keveredik, de ezt mindenki ítélje meg maga

– mondta Fazekas Csillára utalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik