Közélet

Hároméves a Heti Fortepan – íme a 12 legérdekesebb cikk

Sattler Katalin / Fortepan, UWM Libraries – Harrison Forman és FŐMTERV – Domonkos Endre
Sattler Katalin / Fortepan, UWM Libraries – Harrison Forman és FŐMTERV – Domonkos Endre
Az eddig megjelent több mint 150 cikkből válogattunk.

Három éve indult el a Capa Központ és a Fortepan szakmai partnerségében a Heti Fortepan blog, melynek hetente megjelenő bejegyzései a Fortepan digitális fotóarchívumban található fényképek, illetve a képek adományozóinak és készítőinek történetét mesélik el – angolul is.

A 24.hu-n is publikáljuk az írásokat a kezdetektől, ezért juthatnak el tízezrekhez az archív fotókhoz kapcsolódó érdekes sztorik.

Most pedig az eddig megjelent több, mint 150 cikkből választottuk ki a 12 legizgalmasabbat: a vidéki bringázás rejtett sikersztorijától, egy 75 évvel később megismételt fényképen keresztül a legizgalmasabb képmegfejtésekig.

„Úgy tűnik, én vagyok errefelé az egyetlen amerikai” – így látta Magyarországot 1960-ban Harrison Forman fotográfus

Harrison Forman / UWM Libraries / Fortepan Diákok a dunaújvárosi (Sztálinváros) Széchenyi István utcán 1960-ban.

Harrison Forman amerikai fotóriporter mindössze négy évvel a szabadságharc vérbe fojtása után érkezett Magyarországra, ám mind a képein, mind a jegyzeteiből inkább sejlik fel a szovjet blokk legvidámabb barakkjának képe, mint a frissen eltaposott nemzeté.

Írta: Balázs Zsuzsanna | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Ezek a fotók megmutatják, milyen volt a falusias élet Budapesten

Lettner József / Fortepan

A tabáni Naphegy utca, szemben a Gellért-hegy az Orom utca és a Bérc utca házaival 1917-ben.Budapest ma több mint kétszáz városrészből áll. Legtöbbjüket a folyamatosan növekvő főváros maga termelte ki, akár a központhoz közvetlenül kapcsolódó városias negyedekre, akár az új parcellázású kertvárosokra, nyaralónegyedekre gondolunk. Ugyanakkor nem csak zöldmezősen terjeszkedett a metropolisz, hanem mint egy kisgömböc, olyan településeket is magába olvasztott, amelyek korábban önálló életet éltek. Ezek egy része szinte változatlan formában őrizte évszázadokkal korábbi faluképét, mint Cinkota, Pesthidegkút, Békásmegyer és Soroksár. Többségük 1950-ben, Nagy-Budapest megszületésekor lett a főváros része. Ám a falvak beszippantása valójában már korábban elkezdődött.

Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Pepita kőpadló – az építészek mindenható fegyvere

Sattler Katalin / Fortepan 1938.

Fekete-fehér kőlapok. Kisebbek, nagyobbak, szegéllyel vagy anélkül. Gangon, teraszon és konyhában. Nap, mint nap láthatjuk, évezredek óta használjuk, de a legtöbbször észre sem vesszük őket. Összeállításunk megtekintése után azonban napokon át garantáltan meglátják majd mindenütt az egyszerűségében is bámulatos motívumot. Tapasztalatból mondjuk.

Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

De hiszen én vagyok ezen a régi képen! – nagy ráismerések a Fortepannak küldött olvasói levelekben

Kereki Sándor / Fortepan A Dr. Kovács Pál utca és a Király (Alkotmány) utca találkozásánál, Győrben.

Időről időre megmelengeti minden Fortepan szerkesztő szívét, amikor valaki klaviatúrát ragad és megírja egy Fortepan fotó történetét vagy éppen azt, hogy az egyik fényképen ráismert egy rokonára, barátjára, volt osztálytársára. Ezek az üzenetek jó visszaigazolásai annak, hogy ezekért a felismerésekért (és még sok másért is) érdemes archív fotókkal foglalkozni. Az elmúlt időszak Fortepannak címzett olvasói leveleiből, Facebook kommentjeiből válogattunk tízet.

Összeállította: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

A színek színe – Bartis Attila írása a vörös dominanciájú Fortepan-képek apropóján

Nagy Gyula / Fortepan Tátralomnic, 1958.

A feketét és a fehéret hagyjuk, azok nem színek. A fekete-fehér az valami egészen más. Az pincesötét és nyers, töretlen fény, gyász vagy béke, jin-jang, igaz-hamis, jó-rossz, jobb esetben a kettő közti szürkeskála, a fekete-fehér a színvakok világa, meg azoké a makacs fotográfusoké, akik még mindig nem látják be, amit mások már rég beláttak, hogy ha a legelső fénykép valami csoda folytán színes, akkor a kutya sem kínlódott volna évtizedekig, hogy feltalálja nekik a fekete-fehéret.

Írta: Bartis Attila | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Négy és fél kilométer élet – a régi jó háziurak nyomában a pesti Nagykörúton

Bauer Sándor / Fortepan Útépítés a József körúton 1959 körül.

Meglehet, Budán lakni valóban világnézet – a pesti Nagykörúton viszont életforma. Így volt legalábbis bő száz éven keresztül, a régi Pestet körbeölelő bulvár kiépülésétől úgy a legutóbbi rendszerváltásig. Azóta persze sok minden megváltozott. Egyetemistákat kérdeztem a minap, mi jut eszükbe a Nagykörútról. A 4-es, 6-os villamos, meg a 4-es, 6-os kocsma – mondták mosolyogva. N. Kósa Judit, a Nagykörút – Történelmi séta Pest főutcáján című könyv szerzőjének írása.

Írta: N. Kósa Judit | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Megritkultak a magyar bringaerdők, de még mindig Európa legbiciklistább nemzetei közé tartozunk

Fortepan 1938.

A kerékpározásról ma legtöbbünknek holland vagy dán városok ugranak be először, pedig nálunk is komoly hagyománya van a bringázásnak és a vidéken biciklizőknek köszönhetően még mindig az EU egyik „legkerékpárosabb” országa vagyunk. A dél-alföldi régióban például minden harmadik felnőtt elsődleges közlekedési eszköze a bicikli. Bereczky Ákos mikromobilitási szakértő írása.

Írta: Bereczky Ákos | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Göröngyös utat kellett bejárniuk száz év alatt a kerekesszékeseknek

Urbán Tamás / Fortepan Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, 1985.

A hazai mozgássérült-ellátás kezdetei százéves múltra tekintenek ugyan vissza, Magyarországon a mozgássérültek oktatásba és a munka világába való teljes integrálása a mai napig várat magára, aminek hátterében korántsem csak a fizikai akadálymentesség hiányosságai állnak.

Írta: Balázs Zsuzsanna | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

75 évvel később – Lissák Tivadar amatőr fotós nevelt lánya az 1940-es években és ma

Lissák Tivadar / Fortepan és Mónus Márton / Rockstar Photographer / Capa Központ Szanyiné Bárdos Cecília 1944-ben és 2020-ban a Retek utca 29-31. alatti ház előtt.

A Fortepan lelkes látogatói egész biztosan ismerik Lissák Tivadar nevét és képeit. A tehetséges amatőr fotós archívumunk egyik fontos szerzője, pár évvel ezelőtt családja jóvoltából kétezernél is több képét tehettük közkinccsé. Felvételei rendszeresen szerepelnek a Fortepan anyagából rendezett kiállításokon, a Fény utcai piacon jelenleg kiállított képeit látva a szerző nevelt lánya is felvette velünk a kapcsolatot és érdekes részletekkel egészítette ki mindazt, amit a Lissák-fotókról eddig tudhattunk.

Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Így lehetett túlélni nagypolgárként az államszocializmust

Belházy Miklós / Fortepan Budaházy Katalin hajcsavaróban, mellette nagyobbik lánya, Éva a balatonszabadi nyaraló kertjében, valamikor a hatvanas években.

Apa kalauz a még létező törökbálinti HÉV vonalon, anya a baromfifeldolgozóban dolgozik, de otthon opera szól, és ha vendégek jönnek, előveszik a családi porcelánt. Kifelé próbálnak láthatatlanok lenni, de nem egy átlagos munkáscsalád: Belházy és felesége, született Budaházy, két ipszilonos, budai középnemesi származék deklasszálva az ötvenes években, meghúzva magát a proletarizált masszában. Élni, ahogy lehet: egy polgári család képei az államszocializmusból.

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Budapest szintjei – így nézett ki a főváros az alul- és fölüljárók megépítése előtt és után

Domonkos Endre / FŐMTERV / Fortepan Blaha Lujza tér, 1966. Szegény virágládát elég mostoha helyre, az aluljáró korlátja és a többsávos út közé száműzték.

Ha a huszadik századi városok legjellegzetesebb építménytípusait kellene megnevezni, az alul- és felüljárók biztosan közöttük lennének. Előtte ugyanis alig épültek ilyenek, hiszen a forgalom nagysága egészen addig nem okozott gondot. Ugyanakkor, bármilyen is lesz a jövő közlekedése, biztosak lehetünk abban, hogy annyi új többszintes kereszteződés nem fog születni már, mint az elmúlt száz évben. Sőt, itt-ott eltűnőfélben is vannak ezek a megoldások: egyre több városi felüljáró bontását tervezik, aluljáróból pedig már többet is betömtek Budapesten. A korabeli fotók azonban nemcsak azt mutatják meg, milyen volt az a kor, amelyben ezektől a megoldásoktól várták az élhetőbb városok megszületését, de azt is, milyenek voltak utcáink, tereink az alul- és felüljárók megszületése előtt.

Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Kalandos képmegfejtések

Cholnoky Tamás / Fortepan, Bojár Sándor, Homoródy Károly és Rádió és Televízió Újság

A FortePan megfejtések fórumon néha egészen elképesztő nyomozások eredményeként fejtik meg lelkes önkéntesek, hogy egy-egy fotó hol készült vagy mit ábrázol. A fórumot Lovas Gábor metróvezető [felhasználóneve: LoviGabi] hozta létre majdnem a Fortepan indulásával egyidőben, azaz 11 éve. A Fortepan több szerkesztője is a fórumon kezdte áldásos tevékenységét, így a levezetéseket ellenőrző és a helyes megfejtéseket a Fortepanra átemelő Simon Gyula [2ly] és Péter Gábor [pégés] szerkesztők is. Néhány érdekes nyomozást válogattunk a fórumról.

Összeállította: Tamási Miklós és Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

 

Szeptember 20-án 17 órakor a Heti Fortepan állandó szerzői mesélnek írásaik kapcsán érdekességeket egy ingyenes vetített képes előadás keretében a Capa Központban.

A Heti Fortepan blogról a cikksorozat 2020. szeptemberi indulásakor megjelent első posztban olvashat bővebben. A blog angol nyelvű verziónák indulásáról pedig itt adtunk hírt.

Összeállította: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/harom-eves-a-heti-fortepan

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik