Közélet

Kemenesi: Az elmúlt évtized legnagyobb tudományos krízisét éljük

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Bár Navracsics Tibor szerint az Erasmus+ oktatási csereprogram, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs program ügyében lesz megállapodás az Európai Unióval, a kutatói együttműködések már ma is akadoznak – írja szerdai cikkében a Népszava.

A lapnak nyilatkozó Kemenesi Gábor víruskutató elmondta: legutóbb egy olyan – rovarok által terjesztett betegségekkel foglalkozó – nemzetközi hálózati programból rakták ki a magyar kollégáival együtt egyik pillanatról a másikra, amely még tavaly december 15-e előtt elindult és aláírásra került.

Mint ismert, az Európai Unió Tanácsa 2022. december 15-i hatállyal megtiltotta a szerződéskötést az alapítványi formában működő magyarországi egyetemekkel minden Horizont-alapból finanszírozott pályázati struktúra esetében. A rendelkezés elvben a december 15. előtti elnyert pályázati programokat nem érinthetné hátrányosan, ám Kemenesi Gábor példája azt jelzi, hogy más a gyakorlat.

A programokból való kizárás nemcsak azt jelenti, hogy nem érkezik pénz az EU-tól, hanem rendkívüli károkat is okoz a már meglévő vagy épülőben lévő nemzetközi együttműködésre is

– nyilatkozta a Népszavának Kemenesi. Hozzátette: kutatóként érdemi hivatalos tájékoztatás és jogi segítség nélkül maradt, nem tudja, hogy kihez és milyen formában fordulhatna jogorvoslatért.

A lap emlékeztet: óriási összegekről van szó, a Horizont Európa programból csak bő másfél év alatt összesen 60,6 millió euró érkezett Magyarországra, és kétszáz megállapodást írtak alá magyar kutatókkal. Az alapítványi egyetemekre is 10 millió euró fölötti összeg érkezett a kifizetésstopig. „A magyar tudományos közösség kitiltása az uniós finanszírozású pályázatokból olyan, mintha lekapcsolnák Magyarországot az európai mobilhálózatról. Azaz sokkal nehezebb kommunikálni kifelé és minket is problémásabb felhívni. Ezzel óriási ütést kapott a hazai tudomány, az elmúlt évtized egyik legnagyobb tudományos krízisét éljük” – mondta a lapnak a kutató.

Remélem a hazai döntéshozók is mihamarabb megértik az ügy sürgető mivoltát és nem hagyják, hogy az ország tudományosan legtermékenyebb kutatói elhagyni kényszerüljenek az országot. Ez nem lenne példa nélküli, a brit helyzet kapcsán, jelentős kutatóműhelyek váltottak intézetet vagy hagyták el az országot a kutatói tevékenységük megőrzése érdekében

– nyilatkozta a Népszavának Kemenesi Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik