Közélet

Törölték a doktori címét a Dunaferr-foglaló Mikó Istvánnak, aki a Borkai-ügyben is felbukkant

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Nem érti, mi történt a cégbíróságon, és büntetőeljárást indított a történtek miatt. Azt viszont nem árulja el, hogy milyen doktor.

Eltűnt a „dr.” titulus az országos botrányokban fel-felbukkanó Mikó István neve elől, pedig a „megoldóember” évek óta doktorként írta alá a dokumentumokat a vezetésével működő társaságoknál. Június 13-án azonban egyszerre törölte a cégbíróság a „dr.”-t a neve elől mind a négy cégben, ahol aktuálisan  ügyvezetőként vagy vezérigazgatóként szerepel.

Mikóról legutóbb akkor cikkeztünk, amikor csődöt jelentett csődtanácsadó érdekeltsége, a Pannoncorp Workout Csődtanácsadó és Válságmenedzselő Kft. A biztonsági mellett politikai és stratégiai ügyekben is tanácsadást kínáló kft.-től a szálak az Egyesült Királyságba, Wembley-be, sőt Afrikáig vezettek, de a korábban sok százmilliós árbevétellel működő cégnél megreccsent az üzletmenet. A társaságból kifolyó pénzről és vagyonról, ügyvédek és felszámolóbiztosok ellen tett feljelentésekről nyilatkozott lapunknak akkor a válságmenedzser.

Nem mindennapi körülmények között munkálkodott a cég reorganizációján Mikó, ugyanis 2021 végén egy időre letartóztatásba került befolyással üzérkedés miatt, később pedig háziőrizetbe helyezték. „A vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van” – tudtuk meg a Központi Nyomozó Főügyészségtől, de az ügy állásáról nem adtak egyéb tájékoztatást az eljárás érdekeire hivatkozva.

Mikó ismert a futballstadionokat biztosító őrző-védő cégek bizniszből, ezen az ágon szokták összekapcsolni az FTC-t elnöklő Kubatov Gábor köreivel. A Fidesz pártigazgatója beperelte lapunkat, amiért egy lapon említettük Mikóval, de a Kúria jogerősen a 24.hu-nak adott igazat. Bekerült a hírekbe a szex- és korrupciós botrányba belebukott volt győri polgármester, Borkai Zsolt ügyével kapcsolatban is, a jachton rögzített szexvideó holléte utáni kutakodásban vehetett részt, és megvillant a dunaújvárosi vasműért folyó harcban, az ISD Dunaferrhez előbb válságmenedzserként, majd „zsoldosokat” bevetve érkezett az ingatlan bevételére.

A hadibizniszbe is belekóstolt, jelenleg is pereskedik egy borsodi hadiipari cég üzletrészeinek megszerzéséért. A cég fő értéke egy 25 millió töltény gyártására alkalmas gépsor lenne, ami egyszerűen eltűnt.

Az utóbbi per irataiban is rendre dr. Mikóként szerepel a férfi, és lapunk kérdésére adott válaszaiból úgy tűnt, maga sem érti, mi történt június 13-án. Doktori címének cégbírósági törlésről azt mondta:

Értesültem erről a bejegyzésről, nem én kezdeményeztem, nem tudtam a változásról. A cégbíróságra olyan iratok kerültek benyújtásra, melyeket én nem láttam, jogi képviselőim nem jegyeztek ellen. Figyelemmel a fentiekre a szükséges eljárásokat megindítottam, hatványozottan azért, mert felmerült annak lehetősége, hogy egykori jogi képviselőm kihasználva akadályoztatásomat, irataimmal, dokumentumaimmal, elektronikus adathordozóimmal visszaélhetett, ennek okán büntetőeljárást indítottam, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei ügyvédi kamara előtt pedig fegyelmi eljárást kezdeményeztem az ügyvéddel szemben.

Jelezte, hogy az okmányai ugyanazok, mint eddig, nem vonták be azokat, és újakat sem állítottak ki számára, és az illetékes kormányhivatal sem tud új okmány előállításáról. Egyben azt is közölte, hogy lapunk megkereséséről értesítette az eljáró nyomozóhatóságot, és annak kioktatására figyelemmel további információt nem tud nyújtani, a nyomozás érdekeire tekintettel.

Mikó ugyanakkor arra a kérdésünkre, hogy milyen doktor, nem válaszolt. Úgy tűnik, a sajtóbeli szereplései alkalmával is óvatosan bánt az ügyvéd, illetve jogász megnevezéssel. Az újsághírekben gyakran doktorként szerepelt, a Privátkopó egyenesen jogászként említette, amikor a fővárosi állatkert vezérigazgatói kinevezése körül állt a bál, és a bűnügyi portálnak küldött levelét is dr. Mikó Istvánként jegyezte, de ebben azt írta, hogy Szabó Roland (aki ezt követően mondott le igazgatói tisztségéről, hogy csalás miatt vádat emeltek ellene) tanácsadóként kérte fel, ám nem jogi tanácsadóként.

Az ISD Dunaferrnél a tulajdonosi tusakodás közben kiadott egyik közleményben Mikó ügyvédként szerepelt, mint aki át akarja venni a cég irányítását, és a részvénykönyv átadását kérte. Mikó akkor lapunknak megerősítette, hogy a cég átvétele a szándéka, és erre az akkori tulajdonos, a ciprusi bejegyzésű Steelhold Ltd. kérte fel, de úgy pontosított, hogy nem ügyvédi minőségben járt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik