Gazdaság

Csődöt jelentett a csődtanácsadó, amely a Dunaferr elfoglalását szervező Mikó István érdekeltsége

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A dunaújvárosi acélművet akarta megmenteni, most a saját cége vagyona után fut.

Más cégek problémáinak megoldására szakosodott, de most úgy tűnik, maga is bajba került: csődvédelmet kért a Pannoncorp Workout Csődtanácsadó és Válságmenedzselő Kft. – derül ki a Cégközlönyből. A vállalkozást még 2010 végén alapította Mikó István és Sólyom Sándor, illetve az általuk képviselt két cég.

A cégsztori nem mindennapi, de Mikó sem hétköznapi figura, a neve szerteágazó és botrányos ügyekben kerül időről időre elő.

  • Mikó ismert a futballstadionokat biztosító őrző-védők bizniszből, ezen az ágon szokták összekapcsolni az FTC-t elnöklő Kubatov Gábor köreivel. A Fidesz pártigazgatója perelte lapunkat, amiért egy lapon említettük Mikóval, de a Kúria jogerősen a 24.hu-nak adott igazat.
  • Szerepelt a hírekben a szex- és korrupciós botrányba belebukott volt győri polgármester Borkai Zsolt ügyével kapcsolatban, mint aki a jachton rögzített szexvideó holléte utáni kutakodást segítette.
  • Felbukkant az ukrán-orosz-ciprusi „Bermuda-háromszögben” vergődő dunaújvárosi acélmű, az ISD Dunaferr Zrt.-ért folyó harcban, „zsoldosokkal” érkezett az ingatlan bevételére.
  • Cikkeztünk a titkosszolgálatokat súroló ügyről, amelyben Mikó egy kicsiny borsodi hadiipari céget igyekezett megszerezni egy orosz vállalkozó üzletrészének megvásárlásával. Mint később kiderült, a kis cég fő értéke egy 25 millió töltény gyártására alkalmas gépsor lenne, ami egyszerűen eltűnt.
  • Írtunk egy furcsa hátterű biztonsági cégről, az Infinity Forest Kft.-ről is, amelyet Mikó István képviselt 2016-ban a ligetvédők elleni durva fellépés ügyében. Bár a cégjegyzékben Mikó neve nem szerepelt, de ő nyilatkozott az incidensről. Az Infinity végül egy ukrán magánszemélynél landolt, majd kisvártatva százmillió forintnál nagyobb adótartozással felszámolásba dőlt, és azóta már törölték is a cégjegyzékből.
  • Bő egy éve pedig arról adtunk hírt, hogy Mikó befolyással üzérkedés miatt egy időre előzetes letartóztatásba került.

Érdeklődtünk, mi történt a Pannoncorp Workouttal, mi okozta a fizetési problémát. Annyi látszott ugyanis, hogy 2020-2021-ben kifejezetten jól teljesített a csődmenedzser-vállalkozás (a tavalyi mérleg még nem ismert, azt a szabályok szerint május végéig kell leadniuk a cégeknek). A mérlegbeszámolói alapján 2020-ban 466 millió, 2021-ben 607 millió forint árbevételt ért el, és 303 millió, illetve 286 millió forint volt az adózott eredmény. Ez 50–70 százalék körüli nyereségráta, ami az üzleti világban kiemelkedően jó teljesítmény.

Mikó első nekifutásra azzal hárította el kérdéseinket, hogy már két éve nem ügyvezetője a cégnek (amely egyébként korábban Prevent Workout néven futott). Ez igaz, 2021 márciusában törölték Mikó nevét, az ügyvezető posztra pedig Bakó Tamást jegyezték be. Ugyanakkor a Pannoncorp Workout tulajdonosaként megadott, az Egyesült Királyságban, Wembley-ben bejegyzett Business Strategy Development Ltd.-ben – Anglia és Wales cégjegyzékvezetője által a magyarországi cégbíróságnak beadott igazolás alapján – Mikó az egyik igazgató. Miután ezzel szembesítettük, közölte, hogy részben jelenleg is a tulajdonában áll a Pannoncorp anyavállalata, a Business Strategy Development Ltd. A csődeljárás okaként pedig elmondta, hogy a Business Strategy Development Ltd. mint a társaság alapítója „teljeskörű átvilágítást folytatott le, melynek részeredménye alapján a csődeljárás lefolytatását látta megoldásként a társaság helyzetének reorganizálására”.

Magyarázatként hozzátette, hogy ugyan 2021. március 18-ától már nem ő a kőbányai Előd utcába bejegyzett társaság törvényes képviselője, de stratégiai vezetőként maradt a társaság megbízottja a múltbéli ügyek lezárásában, továbbá a 2021. december 17-éig vállalt feladatok ellátásában volt szerepe a bejegyzett ügyvezető meghatalmazásával.

Tanácsadás Wembley-ből politikai és stratégiai ügyekben

A neten böngészve előugrik a pannoncorp.co.uk angol nyelvű honlap, ez azonban nem a magyarországi válságmenedzselő Pannon Workout oldala, hanem az európai hálózattal rendelkező Pannoncorp szolgáltatásait ajánlja. Sok persze a közös pont, ez a Pannoncorp is wembley-i címen szerepel, ahogy a Business Strategy Development Ltd. is. Az alapító is közös, ezt a céget 2018-ban hozta létre Mikó István a honlap szerint arra, hogy „üzleti stratégiai és biztonsági tanácsadással, coachinggal segítsék a vállalkozások és magánügyfelek további fejlődését”. Ezen kívül azt írják magukról, hogy „politikai és stratégiai ügyekben is kínálunk tanácsadást, és ügyfeleink igényeinek megfelelően naprakész információkkal látjuk el ügyfeleinket”. A honlapon „számos magas szintű biztonsági partnert” említenek, mint például a SAS HOLDING AG. Speciális Védelmi Ügynökség és SGS Security Training Limited Ghana, és biztonságos fizetést ígérő bankkártya is feltűnik az oldalon.

 

A Pannoncorpoknak azonban ezzel nincs vége. A magyar cégnyilvántartásban létezik egy Pannoncorp Zrt. is, amely főtevékenységeként ingatlanos profilt adott meg és a vezérigazgatója – 2022 szeptembere óta – Mikó István. Egy másik cég pedig Pannoncorp Építő és Szerelő Kft. néven futott idén március 2-áig (akkor Magyar Gép és Ingatlan Holding Kft.-re keresztelték át), itt Mikó ügyvezetői posztot tölt be tavaly szeptember óta.

Bakó Tamás, a Pannoncorp Workout ügyvezetője a csődeljárás okát feszegető kérdéseinkre azt válaszolta, hogy hatósági eljárások indultak, melyek most is folyamatban vannak, és ezek lezárásáig nem áll módjában tájékoztatást adni. Hogy milyen eljárásról van szó, és mely hatóságok vizsgálódnak, így nem részletezte.

Annyi biztos, hogy a Bakó által aláírt, 2022 júliusában beadott mérleghez fűzött kiegészítőben nincs szó a fizetőképesség megrendüléséről, nincs jele a közelgő csődnek. Azt írták, hogy „a társaság felmérte és értékelte a mérleg fordulónapját követően a beszámoló készítéséig tartó időszakban bekövetkezett Covid-19 járványügyi helyzet hatását a társaság pénzügyi-vagyoni és jövedelmi helyzetére, valamint jövőbeni működőképességére, és úgy ítélte meg, hogy a helyzet nem érinti a vállalkozás 2022. évi tevékenységét sem.” Ahhoz viszont nem fűztek megjegyzést, hogy

a cég kötelezettségei ugyanolyan sebesen nőttek, mint a bevételei, 2021 végén 694 millió forint összes tartozást mutattak ki, és ez valamivel több volt, mint az egész éves bevétel.

Bakó mindössze annyit közölt, hogy a cég eleget tett a csődtörvényben foglalt kötelezettségeinek, így a törvényben rendelkezésre álló határidőn belül minden érintett jelezheti igényét, és az arra jogosultak részére megadják a szükséges tájékoztatásokat a kirendelt vagyonfelügyelő közreműködésével. A mérlegben nincs kapaszkodó arra, milyen adósságokat halmozott fel a Pannoncorp, mindössze 76 millió forint kölcsönnek van nyoma, az viszont nem tartozás, hanem a wembley-i anyavállalatnak adott hitel.

Mikó István válaszából sem derül ki ennél több konkrétum, perekről, feljelentésekről, kiáramló pénzről és vagyonvesztésről van szó:

A társaság és kapcsolt vállalkozásaiban történt anomáliák okán polgári peres eljárásokat indítottunk, illetve büntetőfeljelentést tettünk tekintettel arra, hogy a likviditási problémákat a társaságokból 2021. 12. 17. napját követően kiáramló pénz és ingó-, illetve ingatlanvagyon elvesztése okozta. E körben két ügyvéd és egy volt felszámolóbiztos érintettségével tettünk feljelentést, mely eljárások 2022. november 11. napja óta vannak folyamatban, és a jelenlegi átvilágítások során felmerült adatok, iratok alapján újabb feljelentésekkel bővültek és bővülnek.

Még nem járt le a hitelezői igények nyilvántartásba vételére megszabott határidő, de Mikó közlése szerint a jelenlegi állás alapján a társaságnak három bejelentett, nem vitatott hitelezője van, és egy vitatott követelést is bejelentettek, így szerinte reális lehetőség van a csődegyezség létrehozására – ahogy fogalmazott – minden hitelező megelégedésére. A hitelezők közül megnevezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, és tartoznak egy közelebbről meg nem nevezett kapcsolt vállalkozásnak is.

A cél a peres eljárásokban a társaságtól elvont vagyonelemek visszaszármaztatása és az eredeti állapot helyreállítása, és ugyanez a cél a kapcsolt vállalkozásokkal kapcsolatban indított perekben is, mivel nemcsak a 2021-es év működése az irányadó a jelenlegi csődeljárásban, hanem fokozottan a 2022. január 1. és május 31. között történtek – közölte Mikó, aki reméli, hogy a csődeljárás a társaság fennmaradásával, működőképességének megtartásával fejeződik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik