Belföld

Lemondott a Fővárosi Állatkert igazgatója, miután kiderült, hogy vádat emeltek ellene

A mai napon beadta lemondását Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója – olvasható a fővárosi önkormányzat közleményében.

A lemondás előzménye lehet az az ügy, amely a Magyar Nemzetben pár napja megjelent. A cikk állításait Szabó többszöri felszólítás ellenére sem cáfolta – olvasható a fővárosi önkormányzat közleményében. Karácsony Gergely erre figyelemmel megtette a szükséges lépéseket, hogy a Fővárosi Közgyűlés Szabó Rolandot visszahívja – ám ő időközben, a mai napon benyújtotta a lemondását.  “A főváros mindent megtesz intézményei jogszerű és átlátható működése érdekében, így a Fővárosi Állat- és Növénykert esetében is” – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A Magyar Nemzet március 24-én írta meg, hogy Szabó Rolandnak többek között gazdasági csalás vádjával kell bíróság elé állnia. Március 10-én ugyanis gazdasági csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója ellen az Egri Járási Ügyészség.

Szabó Roland még 2019 novemberében lett a fővárosi önkormányzat által működtetett budapesti állatkert operatív igazgatója, majd 2020 februárjában a főigazgató általános helyettese. Ezek után a főpolgármester Szabó Rolandot 2021. január 1. napjától öt év határozott időre kinevezte a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának. A kinevezés azután vált rendkívül kínossá – írja a Magyar Nemzet -, hogy nyilvánosságra került: a férfit már két hónappal korábban, 2020. szeptember 10-én üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt gyanúsítottként hallgatta ki a gyöngyösi rendőrkapitányság.

Ajánlott videó