Gazdaság

Dunaferr: következő alkalommal már 600-800 emberrel vennék át a területet

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Semmilyen behatolás nem történt , aki mást állít, az hazudik

– áll abban a közleményben, amelyet Mikó István, a Steelhold Limited meghatalmazott képviselője juttatott el lapunkhoz a Dunaferrnél történtekkel kapcsolatban.

Lapunk pénteken este írta meg, hogy hatalmas rendőri készültség volt látható Dunaújvárosban, a Vasmű környékén. A dunaujvaros.com úgy tudta, a Dunaferr-társaságcsoport tulajdonlása miatti jogvita eszkalálódott. Pintér Tamás, a város jobbikos polgármestere azt mondta a 24.hu-nak, hogy körülbelül ötven, biztonságinak tűnő személy próbált bejutni a gyárba.

Kapcsolódó
Biztonságiaknak tűnő emberek próbálnak bejutni a Dunaferr gyárába, óriási a rendőri készültség
Budapestről érkezett a csoport, a pletykák ukrán agresszorokról beszélnek.

Az ISD Dunaferr az éjszaka közleményt adott ki azzal a címmel: Az éjszaka zsoldoscsapattal akarta elfoglalni a DUNAFERR-t az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör. Ebben egyebek mellett az áll:

Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a DUNAFERR ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a DUNAFERR információi szerint, toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.

Kapcsolódó
Dunaferr: Zsoldosok készültek gyárfoglalásra
A cég köszönetet mondott a rendőrségnek. Vádiratnak beillő közleményt adtak ki a kisebbségi tulajdonos ellen.

A szövegben írnak arról, hogy Ukrajnában már sikerült hasonló módszerrel gyárakat elfoglalni.

Mikó az ügyben küldött közleményében így foglalja össze a történteket:

Ismételten megpróbáljuk megakadályozni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. 99,64% os tulajdonosának és a társaság több ezer munkávállalójának érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják.

Mikó a közleményben részletesen sorolja az általa bizonyító erejűnek mondott részleteket, melyeket elsősorban a jobbikos polgármester figyelmébe ajánl.

A felek közötti konfliktus kapcsán leszögezte:

Sem ukrán, sem orosz vita nincs sehol, magam is magyar állampolgár vagyok és a magyar munkavállalók illetve beszállítók érdekeit tartom szem előtt, ahogyan azt is, hogy elképzelhetetlen az a helyzet, hogy a magyar adófizetők fizessék meg 100 milliárdos nagyságrendben az ISD Dunaferr Zrt. volt vezetői által okozott károkat.

Végezetül leszögezte: az ISD Dunaferr Zrt. többségi tulajdonosa próbálja megmenti a társaságot, de láthatóan ez Dunaújvárosban valakinek semmiképpen sem az érdeke.

Mikó ezen kívül további részletekről is beszélt az Indexnek. Szerinte az akcióban összesen 500 fő volt jelen különböző biztonsági cégektől, az volt a céljuk, hogy átvegyék az ingatlan területét, hisz a megbízójuk a jogos tulaja. Arra a felvetésre, hogy próbálkoznak majd-e újra, igennel felelt, de következő alkalommal nagyobb csapattal, 600-800 emberrel érkeznek. Azt mondta, ez remélhetőleg minél előbb megtörténik.

Arról, mi zajlik a Dunaferr tulajdonosai között, itt is írtunk:

Kapcsolódó
Folyik a kiszorítósdi a Dunaferr körül
A cég átvétele vagy válságkezelés – a két főszereplői csapat másként értelmezi, mi is történik a patinás cégnél. Kemény hangvételű közlemény jött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik