Gazdaság

Folyik a kiszorítósdi a Dunaferr körül

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Válságkezelésre kért fel az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosa, a Steelhold Limited – nyilatkozta lapunknak Mikó István, azt követően, hogy a dunaújvárosi vasmű pr-ügyeivel megbízott cégen keresztül közölte: „bizonyíthatóan meghamisított okiratokkal akarták átvenni pénteken a vállalat irányítását Tatjana Taruta ukrán kisebbségi tulajdonos megbízottjai.”

A közlemény szerint március 5-én 15:00 óra körül a Tatjana Taruta köreihez tartozó Nataliya Bashinskaya és egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán személy – több ukrán és magyar személy kíséretében – próbált belépni a DUNAFERR területére. Közülük Franz Vladimir Habsburg-Lothringen a Vnyesekonombank megbízásával érkezett a részvényesi jogok gyakorlására. Egy másik, „a DUNAFERR -rel soha semmilyen kapcsolatban nem álló, ismeretlen személy” a Steelhold, a DUNAFERR 99,63 százalékának ciprusi tulajdonosának megbízását mutatta fel. A közlemény szerint a DUNAFERR azonnal ellenőrizte a meghatalmazásokat azok állítólagos kiállítójával, akik megerősítették, hogy a szóban forgó dokumentumok hamisak, hamisítottak.

Megkerestük Mikó Istvánt, aki a közleményben ügyvédként szerepel, mint aki át akarja venni a cég irányítását és a részvénykönyv átadását kérte. Mikó megerősítette, hogy a cég átvétele a szándéka, és erre a tulajdonos, a ciprusi bejegyzésű Steelhold Ltd. kérte fel, de nem ügyvédi minőségben jár el – pontosított. Két fő feladata van

  • 11 ezer munkavállaló munkahelyének a megőrzése
  • a beszállítókkal szemben fennálló sokmilliárdos adósság rendezése, hogy működőképes maradhasson a cég.

Kiruccanás a hadiiparba

Nem először bukkant elő cégszerzési ügyben a korábban inkább a stadionok környékéről ismert Mikó István, mint megírtuk,  egy miskolci hadiipari cég, a Borsodi Általános Gépgyár Kft. 49 százalékos tulajdonrészéért folytat ádáz harcot. A cégbíróság segítségét kérte azt állítva, hogy a kft ügyvezetője nem hajlandó bejegyeztetni tulajdonrészét, holott arra visszavásárlási joga van Jurij Shabajkinnak, és a moszkvai illetőségű vállalkozó a visszavásárlási jogot gyakorló személyként Mikó Istvánt jelölte meg. Bár a cég kicsi, az ügylet mégis fontos lehet, legalábbis Mikó előtt Balajti László, az ország egykori főtitkosszolgája is ráhajtott a Borsodi Általános Gépgyár Kft.-re.

Lényegében tehát a csőd vagy felszámolási eljárás megelőzése a feladat, amin tíz fős, ügyvédekkel megerősített csapat kezdett dolgozni. Franz Vladimir Habsburg-Lothringen ugyancsak a stáb tagja, őt a tulajdonost finanszírozó Vnyesekonombank bízta meg – állítja Mikó, a válságmenedzsernek magának pedig az orosz állami banktól és a Steelholdtól is van megbízása.

Első lépésben a cég törvényes működését akarják helyreállítani, szabályos módon összehívott közgyűlésen választanak igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagokat.

Ahhoz, hogy a társaság zavartalanul működhessen, meg kell egyezni a beszállítókkal arról, hogyan rendezi a Dunaferr a felhalmozott tartozásokat, és folyamatos egyeztetés szükséges a dolgozókkal, az őket képviselő szakszervezetekkel is – foglalta össze Mikó István.

Március elején írtunk arról, hogy legalább féltucat cég lehet, amely felszámolást kért a Dunaferr ellen. A dunaújvárosi, patinás cégnél a fizetések kifizetésével hónapok óta bonyodalmak vannak. A Dunaferr irányítása körül öldöklő küzdelem folyik, a cég körüli bonyodalmakról cikkeinket itt találják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik